FMI: Asia ar putea fi afectată de criza datoriilor din Europa

19

Fondul Monetar Internaţional a avertizat Asia că ar putea fi afectată de potenţialele efecte ale crizei datoriilor din Europa, care ar putea încetini comerţul, ar face fluxurile de capital mai volatile şi ar supraîncălzi economiile din regiune, transmite AFP.

‘Evoluţiile nefavorabile din Europa ar putea perturba comerţul mondial, afectând Asia din cauza rolului încă important al cererii externe’, a afirmat directorul general adjunct al Fondului Monetar Internaţional, Naoyuki Shinohara, la un forum financiar defăşurat în Singapore.

În sectorul financiar, a explicat oficialul FMI, problemele majore de creditare ar putea duce la ‘efecte semnificative’ prin canalele de finanţare, în special acolo unde băncile sunt dependente de finanţarea integrală. De asemenea au sporit incertitudinile şi potenţialul privind volatilitatea fluxurilor de capital, a declarat Naoyuki Shinohara.

El a apreciat că perspectivele favorabile de creştere ale Asiei, împreună cu ratele scăzute ale dobânzilor în principalele state dezvoltate, vor atrage probabil mai mult capital ‘care ar putea duce la riscul supraîncălzirii unor economii, dacă nu sunt adoptate politici corespunzătoare’.

Oficialul FMI a cerut guvernelor din Asia să fie conştiente de potenţialele riscuri şi să fie pregătite pentru a adopta măsurile adecvate.

Shinohara a apreciat că există riscul ca actuala criză a datoriilor din unele state ale zonei euro să se extindă spre alte ţări, iar poziţia fiscală puternică a majorităţii economiilor asiatice a furnizat ‘spaţiu’ pentru a răspunde flexibil la criza europeană.

Miniştrii de Finanţe din statele membre ale UE au convenit în 9 mai asupra unui pachet de măsuri cuprinzător pentru apărarea stabilităţii financiare a Europei, printre care crearea unui mecanism european de stabilizare financiară în valoare totală de 500 de miliarde de euro. La acesta se va adăuga participarea FMI de cel puţin 250 de miliarde de euro, prin instrumentele sale de asistenţă obişnuite.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata