FMI avertizează asupra efectelor turbulenţelor de pe pieţele emergente

17

FMI a emis miercuri cel mai detaliat avertisment privind problemele financiare care se amplifică pe pieţele emergente anul acesta, apreciind că unele state trebuie să-şi înăsprească politica monetară şi să realizeze reforme economice structurale, transmite Dow Jones Newswires.

Deşi FMI a observat o creştere periculoasă a inflaţiei în statele în curs de dezvoltare, a avertizat Europa că se confruntă cu riscuri din cauza fenomenului invers – deflaţia. Potrivit economiştilor, deflaţia, o scădere cronică a preţurilor, afectează întreaga economie, deoarece consumatorii evită să facă achiziţii în aşteptarea unor noi reduceri de preţuri, ceea ce afectează cererea şi forţează companiile să-şi reducă cheltuielile şi angajările, creând, astfel, un efect în spirală.

Estimările generale ale FMI privind evoluţia economiei mondiale în acest an rămân neschimbate, se arată într-un raport pregătit pentru reuniunea G20 (grupul celor mai mari economii ale lumii), care va avea loc în Australia, în perioada 22-23 februarie.

Săptămâna trecută, preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius, a dat asigurări că retragerile masive de capital, care au dus la cel mai slab început de an pentru pieţele bursiere din statele emergente, se apropie de final, deoarece preţul activelor începe să arate atractiv.

‘Suntem aproape de punctul în care oamenii încep să spună că preţul activelor începe să arate destul de bine’, a afirmat Mobius, care supraveghează active de peste 50 miliarde de dolari pe pieţele emergente, la Templeton Emerging Markets.

Perspectiva lui Mobius, care face investiţii pe pieţele emergente de peste 40 de ani, este diferită de cea a lui Jim O’Neill, creatorul sintagmei BRIC pentru principalele patru mari economii în curs de dezvoltare, care a declarat recent că turbulenţele au creat oportunităţi de cumpărare.

În ultimele săptămâni, investitorii au retras peste 12 miliarde de dolari din fondurile de equity din statele emergente, cele mai semnificative ieşiri de capital din ianuarie 2008, susţine Morgan Stanley, care citează datele EPFR Global.

Mark Mobius a găsit oportunităţi de cumpărare pe pieţele de frontieră, pe cele care sunt prea mici sau prea puţin dezvoltate pentru a fi incluse în indicii pieţelor emergente.

Templeton Emerging Markets Group a efectuat investiţii în companii din Africa, inclusiv Kenya şi Nigeria, estimând că avansul acestora va fi mai puţin afectat de turbulenţele din economiile mai mari.

Şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a anunţat recent că BCE va urmări cu atenţie evoluţiile de pe pieţele emergente, care ar putea afecta redresarea zonei euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata