FMI va finaliza pe 28 iunie evaluarea performanţei economice a României

20

Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI) se va întruni pe 28 iunie pentru a evalua performanţele economice ale României, conform raportului întocmit de misiunea de evaluare a FMI, care s-a aflat la Bucureşti în perioada 27 aprilie – 10 mai, potrivit programului Board-ului FMI, dat marţi publicităţii pe site-ul instituţiei internaţionale.

În aceeaşi şedinţă vor mai fi discutate situaţiile economice din Serbia, Armenia şi Sri Lanka.

În conferinţa de presă de joi, 17 iunie, purtătorul de cuvânt a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Caroline Atkinson, precizase că ‘aprobarea măsurilor de ajustare fiscală propuse de către guvernul român constituie o etapă premergătoare în desfăşurarea programului nostru cu România, iar contestarea acestora la Curtea Constituţională este o procedură corectă’.

Şi reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a precizat joi că ‘există o programare ca Boardul FMI să discute raportul privind România pe data de 28 iunie şi nu există acum nicio abatere de la această dată’.

Şansele României de a primi cea de-a cincea tranşă a împrumutului de la FMI sunt, conform declaraţiilor lui Mihai Tănăsescu, destul de mari: ‘În cazul în care promisiunile Guvernului vor fi îndeplinite, şansele ca România să primească aprobarea de la Boardul FMI pentru eliberarea celei de-a cincea tranşe sunt foarte mari.

Din discuţiile informale pe care le-am avut la Washington, şi dacă autorităţile române şi-au îndeplinit toate obligaţiile, Boardul va lua în discuţie eliberarea tranşei şi sunt şanse foarte mari ca tranşa să ne fie acordată’, a spus Mihai Tănăsescu pe 17 iunie.

De altfel, şi la Bucureşti optimismul este destul de mare, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, declarând şi el că ‘România va lua cea de-a cincea tranşă de împrumut de la Fondul Monetar Internaţional pe 28 iunie’.

Programul de asistenţă financiară a României, în valoare totală de 20 de miliarde de euro, este susţinut de FMI (12,9 miliarde de euro), Comisia Europeană (cinci miliarde de euro), Banca Mondială (un miliard de euro) şi alţi finanţatori internaţionali.

Până în prezent, România a primit aproape 9,3 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata