Fondurile de pensii private au avut randamente între 6,6% şi 9,9%, în primul semestru

21

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obţinut, în primele şase luni, un randament mediu de 9,9 la sută, iar fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au obţinut un randament mediu de 6,6 la sută, potrivit calculelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

În ultimele 12 luni (30 iunie 2009 – 30 iunie 2010), fondurile obligatorii au realizat un randament de 20,7 la sută, iar cele facultative de 15,4 la sută.

Performanţele înregistrate diferă în funcţie de categoria de risc a fondurilor de pensii şi de alocarea investiţiilor pe clase de active. Plasamentele în acţiuni listate au influenţat cel mai mult diferenţele de performanţă între fondurile de pensii private, pieţele bursiere manifestând o volatilitate foarte ridicată în primul semestru al acestui an.

Datorită politicii investiţionale prudenţiale şi de diversificare a riscurilor, toate fondurile de pensii private au înregistrat randamente atractive, chiar dacă în aceeaşi perioadă acţiunile cotate la Bursă au oscilat puternic, intrând chiar în teritoriu negativ.

În primul semestru al anului, indicele general al pieţei bursiere de la Bucureşti a crescut cu 2,3 la sută, însă indicele celor mai lichide acţiuni a scăzut cu 0,15 la sută, iar indicele societăţilor de investiţii financiare (SIF-uri) a scăzut cu 18,7 la sută.

Pe parcursul primului semestru al anului, expunerea medie a fondurilor de pensii pe pieţele bursiere (de la Bucureşti, dar şi pieţe externe) a fost de circa 10 la sută – 12 la sută.

‘Prelungirea recesiunii economice globale, îngrijorarea privind o eventuală criză a datoriilor publice ale statelor europene, problemele economice şi bugetare ale României au fost factori de risc şi incertitudine pentru piaţa financiară în general şi pentru fondurile de pensii în special. Totuşi, chiar şi în acest mediu nefavorabil, fondurile de pensii private au reuşit să investească inteligent şi echilibrat şi să-şi conserve rezultatele pozitive înregistrate până acum, iar acest fapt vine să confirme viabilitatea sistemului de pensii private în forma sa actuala’, a spus preşedintele APAPR, Crinu Andănuţ.

Activele nete administrate de toate fondurile de pensii private din România au depăşit 3,6 miliarde de lei la mijlocul acestui an.

De la lansare şi până în prezent, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), lansate în luna mai 2008, au înregistrat un randament mediu anualizat de 16,6 la sută, în timp ce fondurile facultative (Pilonul III), lansate în luna mai 2007, au realizat un randament mediu anualizat de 8,9 la sută.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata