Forumul de la Davos: 85 de persoane deţin o avere egală cu veniturile a jumătate din populaţia lumii

1

Cea de a 44-a ediţie a Forumului de la Davos şi-a închis lucrările pe 25 ianuarie. Forumul a fost dominat de puternica prezenţă diplomatică a liderului iranian Hassan Rohani, alături de cea a brazilianului Dilma Roussef şi a americanului John Kerry.

Pe plan economic întâlnirea s-a finalizat într-o notă optimistă în ciuda creşterii, pe toate planurile, a inegalităţilor.

Dănuţ Dudu

 

În concluzie, se poate spune că, incontestabil, economia mondială este în covalescenţă, chiar dacă semnele unei reveniri încep să se arate. Criza bancară nu mai este o ameninţare, iar asanarea finanţelor publice a devenit o prioritate. Numai că, laureatul premiului Nobel pentru economie, Nouriel Roubini, nu a scăpat ocazia de a avertiza asupra unei noi crize care s-ar putea instala în următorii doi ani.

 „Cele cinci state fragile, India, Indonezia, Brazilia, Turcia, Africa de Sud, au în comun deficite de cont curent, o creștere lentă, creșterea inflaţiei, dar, de asemenea, faptul că nu vor avea loc alegeri” sublinia Roubini, adăugând la lista de riscuri „incertitudinea politică”.

Un avertisment greu de trecut cu vederea fie numai şi datorită faptului că acesta a fost cel care a prevestit criza din 2008 de pe urma căreia economia mondială încă nu şi-a revenit.

În acest context ar trebui menţionat şi raportul celor de la Oxfam (o confederaţie internaţională de 17 organizaţii care lucrează împreună pentru a găsi soluţii durabile la sărăcie, nedreptate și inegalitate) şi care a subliniat faptul că se adâncesc inegalităţile economice la nivelul întregului glob.

Conform acestui raport, aproape jumătate din bogăţiile lumii sunt deţinute de 1% din populaţie. Cifre şocante care, aparent, nu i-au lăsat indiferenţi pe participanţii la Forum şi care au considerat că acest fenomen este un risc major pentru stabilitatea economică mondială.

Ţările emergente, miracolele economice ale ultimilor ani, s-au luptat la Davos să convingă de soliditatea lor economică în faţa unui auditoriu extrem de circumspect după turbulenţele înregistrate în Argentina şi Turcia.

Numeroase semnale neliniştitoare provenind din zona emergentă şi-au găsit, în primele două zile, ecourile pe sălile forumului.

Prăbuşirea pesoului argentinian, devalorizarea lirei turce sau reculul înregistrat de producţia manufacturieră din China au consolidat sentiment general al dezbaterilor: sărbătoarea pentru ţările emergente s-a sfârşit şi acestea trebuie să facă faţă la multiple provocări interne sau internaţionale.

“Când aţi investit în ţările emergente trebuia să fiţi pregătiţi şi pentru scenarii de creştere, dar şi de scădere” tempera  efectul informaţiilor legate de situaţia ţărilor emergente, patronul companiei Nissan– Renault, Carlos Gosh.

“Ceea ce contează nu este volatilitatea din următoarele trei luni, criza de ieri sau volatilitatea de săptămâna viitoare” considera acesta, “Nu supraevaluaţi (volatilitatea schimburilor monetare, n.n.). Bineînţeles că pot exista probleme, inclusiv ale balanţelor de plăţi, dar este un fenomen trecător” declara un conducător al unei bănci europene comentând lucrările forumului.

Aceste declaraţii cvasi optimiste au fost întunecate de cele ale lui Nouriel Roubini care atrăgea atenţia: “China poate în continuare să încetinească, FED-ul american să facă o eroare şi să-şi schimbe politica monetară înainte de vreme sau corecţiile din piaţa materiilor prime să fie mai puternice decât se aşteaptă”, factori care în opinia acestuia pot afecta şi mai mult ţările emergente care se află de câteva luni într-o zonă de turbulenţă financiară, marcată de încetinire economică, instabilitate monetară şi financiară.

În contrapartidă, ministrul sud-african de finanţe, Pravin Gordhan, declara încă din deschiderea lucrărilor Forumului că “se aşteaptă să vadă schimbări” pentru ţările emergente astfel încât acestea să iasă din starea de şoc.

În acelaşi timp, directorul general adjunct al FMI, Min Zhu, considera că “în primul rând trebuie supravegheat fenomenul de tapering”, finalul politicii monetare ultra generoase a FED-ului american.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata