Fosta judecătoare Veronica Cîrstoiu va fi eliberată din arest

18

Fosta judecătoare Veronica Cîrstoiu va fi eliberată din arest, urmând să fie judecată sub control judiciar, a decis definitiv Înalta Curte de Casație și Justiție.

Veronica Cîrstoiu, fost magistrat la Curtea de Apel București, a fost trimisă în judecată de DNA pe 17 aprilie 2014, alături de judecătoarele Liliana Bădescu și Dumitrița Piciarcă, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului și fals intelectual.

Judecătoarele sunt acuzate că au admis o contestație prin care au anulat o condamnare de șapte ani de închisoare primită de omul de afaceri Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor (BIR).

DNA a solicitat atunci instanței ca, pe lângă condamnare, cele trei judecătoare să fie obligate la plata sumei de 18 milioane de lei, reprezentând prejudiciul creat de Dinel Staicu Băncii Internaționale a Religiilor, prejudiciu care nu a mai fost plătit ca urmare a admiterii acelei contestații în anulare.

Potrivit DNA, la data de 22 februarie 2012, cele trei judecătoare de la Curtea de Apel București — Secția I Penală au falsificat, cu prilejul redactării, decizia penală nr. 381/22.02.2012, pronunțată în dosarul nr. 9972/2/2011.

Decizia viza admiterea contestației în anulare depuse de Dinel Nuțu (fost Staicu) față de o hotărâre prin care, anterior, un alt complet al aceleiași instanțe îl condamnase definitiv la 7 ani închisoare.

Anchetatorii susțin că falsificarea s-a realizat prin: atestarea unor fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului constând în aceea că au consemnat, în mod nereal, că obiectul tuturor dosarelor penale luate în considerare la invocarea autorității de lucru judecat a avut la bază aceeași sesizare, cu același conținut, aceeași situație de fapt (cesiune de creanțe și obținerea de credite), același prejudiciu (107.175.372.000 lei, respectiv 80.536.563.000 lei), aceleași părți, aceleași societăți comerciale, același probatoriu, aceeași parte civilă (Banca Internațională a Religiilor SA).

De asemenea, judecătoarele și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin aceea că au desființat, în mod ilegal, trei hotărâri judecătorești și au anulat mandatul de executare a pedepsei de 7 ani închisoare emis pe numele lui Dinel Staicu.

Acest lucru a avut drept consecință obținerea unui folos necuvenit de către Dinel Staicu, prin exonerarea de executare a unei pedepse privative de libertate și de plata despăgubirilor civile în cuantum de 18.839.684 lei către Banca Internațională a Religiilor SA, prin lichidator judiciar. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata