Fostul director de la Moldomin, Iacob Chişărău, trimis în judecată de DNA

17

Iacob Chișărău, fost director general al SC Moldomin SA Moldova Nouă, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

În același dosar au fost trimiși în judecată Sorin Berchimiș, fost director general la SC Ipromin SA și Gabriel Neamțu, șef al structurii de securitate din cadrul Ipromin.

Potrivit unui comunicat al DNA, la data de 29 aprilie 2011, Iacob Chișărău, în calitate de director general al SC Moldomin SA, a permis accesul reprezentanților societăți comerciale MINECO AG la documente (pentru studierea și fotocopierea acestora) ce conțin date și informații geologice, de natură tehnică, cu caracter de informație clasificată.

Aceste informații, existente la Moldomin ca bază de date geologice și care se refereau la perimetrul Moldova Nouă — Mina Centrală, au fost puse la dispoziție reprezentanților firmei respective, fără acordul prealabil al autorității competente.

Iacob Chișărău a pus la dispoziția reprezentanților MINECO AG aceste date și informații clasificate, în mod cu totul interesat de obținerea unei funcții în cadrul acestei firme, având în vedere că Moldomin se afla în insolvență, iar bunurile au fost scoase la licitație.

Pentru serviciile sale, Iacob Chișărău a fost recompensat de MINECO AG, recompensa constând în angajarea acestuia pe o perioadă nedeterminată, fiind remunerat cu suma de aproximativ 2.000 lei/lună, în perioada decembrie 2011 — aprilie 2012.

La data de 16 octombrie 2012, Sorin Berchimiș, în calitate de director general la SC Ipromin SA, a permis accesul unui cetățean rus, colaborator al MINECO AG, pentru studierea și fotocopierea mai multor documente care conțineau date și informații geologice, de natură tehnică, cu caracter de informație clasificată și informații confidențiale, cu privire la resursele minerale existente în perimetrul Moldova Nouă.

Acest lucru s-a realizat fără autorizarea și/sau acordul prealabil al autorității competente.

În ziua de 19 octombrie 2012, cetățeanul rus a fost oprit pe Aeroportul Internațional Henry Coandă din București, iar cu ocazia percheziției corporale efectuate au fost descoperite documentele obținute de la directorul Sorin Berchimiș, atât în format electronic (CD), cât și pe suport de hârtie.

Pentru a îngreuna cercetările și tragerea la răspundere penală, Sorin Berchimiș a aprobat două documente: Decizia de desecretizare, din 10 septembrie 2012 și Procesul — verbal de declasificare, din 17 septembrie 2012, iar Gabriel Neamțu a întocmit și semnat aceste înscrisuri, cunoscând că în cuprinsul lor se atestă fapte necorespunzătoare adevărului, și anume că cele două înscrisuri au fost antedatate.

Sorin Berchimiș și Gabriel Neamțu nu puteau semna, respectiv aproba cele două înscrisuri atâta timp cât autoritatea competentă le-a trimis acceptul de declasificare, prin fax, la data de 4 aprilie 2013.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

Dosarul se va judeca la Tribunalul București.

Într-un alt dosar, Iacob Chișărău a fost condamnat definitiv în februarie 2013 la trei ani închisoare cu executare pentru că l-a mituit pe vicepreședintelui Curții de Apel Timișoara, judecătorul Cătălin Șerban, el fiind cercetat penal și pentru uciderea din culpă a trei tineri reșițeni, în urma unui accident rutier. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News