FSLI cere Guvernului adoptarea unei hotărâri pentru decontarea cheltuielilor de navetă ale profesorilor

16

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a transmis, vineri, o scrisoare deschisă Guvernului României şi premierului Victor Ponta, prin care solicită adoptarea unei hotărâri pentru decontarea cheltuielilor de navetă ale cadrelor didactice, se arată într-un comunicat.

‘Există numeroase situaţii în care autorităţile administraţiei publice locale au transmis deja că ele nu mai decontează cheltuielile de navetă ale cadrelor didactice, invocând prevederile legii bugetului de stat. S-a ajuns în situaţia în care, în prezent, cadrelor didactice navetiste nu li se mai decontează aceste cheltuieli, deşi dispoziţiile art. 105 alin. (2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 sunt în vigoare.

De aceea, solicităm adoptarea unei hotărâri de guvern, prin care să se stabilească procedura aplicabilă în situaţiile reglementate de Nota nr. 3) din Anexa nr. 4 şi, respectiv, Nota nr. 5) din Anexa nr. 5 la Legea nr. 356/2013 a bugetului de stat pe anul 2014. Dorim să se reglementeze expres că diferenţa până la decontarea integrală a cheltuielilor de navetă ale cadrelor didactice se suportă de către autorităţile administraţiei publice locale, conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare’, se arată în comunicatul citat.

FSLI cere, totodată, Guvernului stabilirea corectă a costului standard pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale.

‘Prin HG nr. 1165/2013, pentru modificarea HG. nr. 72/2013, s-a stabilit că – pentru anul 2014 – valoarea costului standard pentru coeficientul 1 este de 2.492 lei, pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale şi, respectiv de 306 lei, pentru cheltuielile cu pregătirea profesională, cheltuielile cu evaluarea periodică a elevilor şi cheltuielile prevăzute la articolul bugetar ^bunuri şi servicii^.

Costul standard nu este stabilit corect şi că nu există un coeficient de corecţie în costul standard. Aşa cum este el stabilit în prezent, costul standard nu are în vedere faptul că există multe unităţi de învăţământ care au un număr mare de elevi şi la nivelul cărora sunt încadrate multe cadre didactice cu gradul didactic I, cu mulţi ani de vechime în învăţământ şi unele dintre ele beneficiare ale gradaţiei de merit. Sunt elemente care nu au fost avute în vedere la fundamentarea costului standard per preşcolar/elev, ceea ce creează, an de an, dificultăţi în plata salariilor personalului didactic, din cauza fondurilor insuficiente alocate’, se mai spune în comunicat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata