Georgică Severin: România nu poate fi un stat de drept dacă sunt călcate în picioare drepturile omului

22

România nu poate fi un stat de drept dacă sunt călcate în picioare drepturile omului, a declarat joi președintele Comisiei de cultură din Senat, Georgică Severin, la dezbaterea ”Evaziunea fiscală – obstacol în calea bunăstării”, organizată de Institutul Social Democrat „OvidiuȘincai”, la Palatul Parlamentului.

„Nimeni nu contestă importanța luptei împotriva evaziunii fiscale și importanța luptei împotriva corupției, care sunt extrem de necesare pentru a asigura în România un stat de drept, dar, în același timp, nu poate exista un stat de drept dacă noi călcăm în picioare drepturile omului. (…) Vorbim de drepturile omului, vorbim de un stat de drept, dar mi se pare mult prea mare implicarea serviciilor în diverse instituții. Iar, când am aflat că sunt că 40 sau 400 de ofițeri SRI au fost detașați la ANAF, mi s-a făcut pielea găinii. Sunt curios dacă există temei legal. Cred că serviciile au cu totul alte treburi. ANAF-ul să-și vadă de treaba lui, DNA, de ce are și serviciile să ne protejeze de teroriști și să ajute. (…) Știu ce înseamnă să simți că securitatea e deasupra ta”, a afirmat Georgică Severin.

El a denunțat „intrările aproape brutale ale ANAF în companii” și a atras atenția că trebuie pornit în aceste controale de la prezumția de nevinovăție.

„Nu ne ducem undeva, într-o instituție, într-o firmă pornind de la ideea că acela e vinovat din principiu. Cred enorm în ceea ce face ANAF acuma și se văd roadele, este extrem de important, dar, în același timp, nu vreau ca și ANAF să se alăture acelui stil de lucru cu bocancii în drepturile cetățenești. (…) Întâmplarea a făcut că am văzut și la televizor și pe viu celebrele coloane, care depășesc încălcând orice reguli de circulație, ale mașinilor ANAF — vor primi o interpelare pe această temă. Contribuabilii sunt cei care îi finanțează inclusiv pe cei de la ANAF și atitudinea pe care trebuie să o aibă instituțiile statului, DNA, DIICOT, ANAF și orice instituție de forță, trebuie să fie de respect față de cetățean și să nu creadă că, dacă are o autoritate temporară pe baza unui ordin de serviciu, poate să calce în picioare orice”, a afirmat Severin.

În opinia acestuia, ANAF trebuie să acționeze pe baza costurilor de producție.

Dacă am de recuperat 2 lei, e logic să cheltui 200 de lei pentru treaba asta? Nu cred. Și cred că cei care au luat decizii absolut imbecile, să penalizeze cu 400-500 de lei persoane care aveau datorii de 2-3 lei și care acuma câștigă în instanță, ar trebui să plătească din buzunar acești bani, pentru că sunt bani publici. (…) Sunt absolut de acord că trebuie să găsim o formă să impozităm bacșișurile, dar nu ceea ce se întâmplă acuma. E absolut o aberație — de la costurile de a marca un bacșiș de 10 bani, 15 bani, de la blocarea procesului, până la, dacă vreți, dispariția stimulării calității în servicii”, a susținut senatorul PSD. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata