Germania subvenţionează masiv băuturile spirtoase produse de fermieri

17

Germania va mai putea subvenţiona câţiva ani băuturile spirtoase din cereale şi fructe (renumitele schnaps) produse de fermierii germani, subvenţii care costă bugetul federal aproximativ 80 de milioane de euro pe an, transmite AFP.

Miniştrii Agriculturii din Uniunea Europeană, reuniţi luni la Bruxelles, nu au ridicat oblicaţii majore faţă de intenţia Germaniei de a prelungi, pentru a doua oară, acest monopol asupra băuturilor spirtoase din fructe. Aceste prevederi datează din 1918 şi permit producătorilor să-şi vândă întreaga producţie statului, ceea ce înseamnă de fapt o subvenţionare a acestui sector.

În loc să expire în acest an, acest monopol sprijinit de politicienii din toate partidele, va fi menţinut până în 2013 pentru băuturile alcoolice din cereale şi până în 2017 pentru băuturile alcoolice din mere şi pere.

Atât Parlamentul Europeană cât şi Consiliul trebuie să se pronunţe asupra acestui dosar, însă în absenţa unor obiecţii formulate de statele membre, ‘putem fi puţin mai optimişti cu privire la viitor’, a explicat pentru AFP directorul general al Federaţiei distilatorilor din fructe, Gerald Erdrich.

În Germania există aproximativ 22.000 de producători de băuturi din fructe distilate, în principal deţinători de exploataţii agricole care îşi asigură astfel un venit suplimentar. Ministrul german al Agriculturii, Ilse Aigner, a susţinut în faţa omologilor săi europeni că prin menţinerea subvenţiilor statul contribuie la protejarea livezilor de pomi fructiferi, caracteristici pentru zonele din sudul Germaniei.

În practică, monopolul statul german în domeniul băuturilor spirtoase cumpără anual de la fermieri aproximativ 60 milioane de litri de alcool la un preţ fix. Ulterior alcoolul este purificat şi revândut, de exemplu industriei cosmetice sau celei chimice. Operaţiunea este una care presupune pierderi pentru stat deoarece alcoolul produs în Germania, deseori prin intermediul unor mici structuri artizanale ‘ nu poate fi competitiv pe piaţa mondială foarte concurenţială’, recunoaşte Gerald Erdrich.

O constatare similară a făcut şi Reiner Holznagel, preşedintele federaţiei plătitorilor de taxe. ‘Nu este sarcina statului să achiziţioneze schnapsul produs de fermieri. Subvenţii de acest tip nu pot fi acordate având în vedere situaţia în care se află bugetul public’, a apreciat Reiner Holznagel.

Pentru a reduce deficitul bugetar, cancelarul Angela Merkel a pus la punct un plan vizând reducerea cheltuielilor cu peste 80 de miliarde de euro până în 2014.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata