Ghinea (Berarii României): Piaţa berii s-a contractat cu 8,6% în volum, în 2014, din cauza presiunii fiscale

20

Volumul pieței berii a atins 14,9 milioane hectolitri în 2014, în scădere cu 8,6% față de cel înregistrat anul anterior, iar nivelul consumului pe cap de locuitor a coborât la 74 litri în 2014, de la 81 litri, ca urmare a presiunii fiscale exercitate asupra sectorului de către majorarea accizei cu 16% din ianuarie 2013, a declarat, marți, Lucian Ghinea, președintele Asociației Berarii României, în cadrul unei conferințe de presă.

În 2014, acciza a mai crescut cu 4,77% ca urmare indexării cursului de schimb folosit la calcularea accizei. Reprezentanții berarilor susțin că din 2008 și până în prezent acciza a crescut cu 50%.

„După doi ani consecutivi de contracție accentuată a consumului având ca principală cauză presiunea fiscală, piața berii are nevoie mai mult ca oricând de o gură de oxigen.

Toate studiile pe care le-am derulat în ultimii ani au contrazis însăși rațiunea presiunii fiscale: creșterea accizei la bere nu poate genera venituri mai mari la bugetul de stat, ci dimpotrivă — pe fondul contracției consumului — pierderile la bugetul de stat din TVA și alte taxe aferente producției de bere au depășit veniturile din accize”, a subliniat președintele Asociației Berarii României.

Potrivit acestuia, în 2013, statul român încasa venituri cu 4% mai mici de pe piața berii, ca urmare a creșterii accizei, în condițiile unui nivel zero de evaziune fiscală în producția de bere. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata