Gita Gopinath: „Unele ţări renegociază deja moneda în care primesc plăţile pentru comerţ”

Foto: tehelka.com
27

Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a avertizat într-un interviu acordat publicaţiei Financial Times (FT) că sancţiunile financiare impuse Rusiei, ameninţă să reducă dominaţia dolarului american şi ar putea avea ca rezultat un sistem monetar internaţional mai fragmentat.

În urma invaziei Ucrainei de mai bine de o lună, Rusia se confruntă cu o multitudine de sancţiuni din partea SUA şi a aliaţilor săi.

În contextul economico-financiar internaţional, „Dolarul va rămâne o monedă majoră globală chiar în acest context, dar fragmentarea la un nivel mai redus este cu certitudine destul de posibilă. Unele ţări renegociază deja moneda în care primesc plăţile pentru comerţ”, a explicat Gopinath, citat de Agerpres.

În plus, oficialul a adăugat că războiul va stimula şi adoptarea finanţelor digitale, de la criptomonede la stablecoins (monedele stabile) şi monede digitale bancare centrale (CBDC).

În acest context, utilizarea mai amplă a altor monede în comerţul mondial, va duce la o diversificare suplimentară a rezervelor deţinute de băncile centrale, a declarat Gopinath.

Anterior, la o evaluare de ansamblu, oficialul afirmase că sancţiunile impuse Rusiei nu vor afecta statutul dolarului ca monedă internaţională de rezervă iar războiul din Ucraina va încetini creşterea economiei mondiale dar nu va duce la o recesiune globală.

 

Sursa: Digi24.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata