Giurgiu:Plan de acţiune comună pentru prevenirea cazurilor de violenţă în şcoli; patru dosare penale înregistrate în acest an

0

La nivelul judeţului Giurgiu a fost întocmit un plan teritorial de acţiune comună aprobat de Instituţia Prefectului pentru prevenirea cazurilor de violenţă în şcoli, în special între fete, având în vedere faptul că sunt înregistrate deja patru dosare penale pentru astfel de fapte, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, şeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), Marian Bratu.

„Activităţile de bullying au început să aibă răsunet, iar noi acţionăm pentru a preveni faptele astea pentru că suntem obligaţi ca fapte de acest gen să le înregistrăm ca şi dosar penal. De la începutul anului am avut în judeţ patru cazuri de agresiune în şcoli între elevi. Cel mai urât a fost un caz între fete, în zona unui liceu din municipiu unde o elevă din clasa a IX-a şi una din clasa a XII-a s-au bătut din cauza unui băiat”, a precizat Marian Bratu.

El a afirmat că la nivelul judeţului există un plan teritorial de acţiune comună aprobat de Instituţia Prefectului cu implicarea tuturor structurilor din cadrul IPJ, IJJ, ISU şi ISJ.

„Desfăşurăm activităţi de cooperare între factorii responsabili ai unităţii de învăţământ şi ai unităţii de poliţie care ţin permanent legătura. Mergem, discutăm la orele de dirigenţie orice caz în care lipseşte copilul de la şcoală sau se întâmplă ceva de genul ăsta. Orice caz trebuie adus la cunoştinţă poliţistului responsabil pe unitatea de învăţământ şi apoi discutat în comisiile disciplinare ale şcolilor. Desfăşurăm această campanie de la începutul anului şcolar. În judeţul Giurgiu au fost patru dosare penale întocmite în acest an pentru violenţa în şcoli, la un liceu din municipiu cu două fete care s-au bătut a fost întocmit dosar penal pentru lovire şi alte violenţe, se va da soluţie prin Parchet, la alte şcoli au fost loviri, între copii mai mici, de şcoală primară, am avut în municipiu un caz de furt de telefon mobil, iar la Clejani acel caz în care un elev care fusese exmatriculat cu un an în urmă, iar acum se întocmise documentaţia pentru revenirea lui la cursuri, a văzut un geam deschis la unitatea de învăţământ, împreună cu un coleg de la altă şcoală din comună au intrat în interior şi, în mintea de copii de 9, respectiv 11 ani, au distrus tot ce au putut în jurul lor”, a completat Marian Bratu.

În toate aceste cazuri au fost întocmite dosare penale, dar minorii nu pot fi traşi la răspundere.

„Minorii răspund de la 16 ani, dar noi acţionăm pe partea asta a conştientizării. Cazurile respective trebuie prelucrate în unităţile de învăţământ respective, copiii trebuie să înţeleagă că, dacă acţionează la această manieră, astea sunt repercusiunile. Corpul profesoral trebuie să ia act şi să acţioneze după cum prevede Regulamentul de ordine interioară”, a declarat şeful IPJ Giurgiu, Cătălin Georgescu, prezent la aceeaşi conferinţă de presă.

În judeţul Giurgiu sunt 188 de unităţi de învăţământ şi fiecare şcoală are un dosar în care se înscrie numărul elevilor, evidenţa celor care absentează şi a celor care fac probleme.

„Noi facem echipe mixte, merge prevenirea, merge poliţistul de proximitate, uneori jandarmii, mergem la şcoală şi dezbatem, analizăm cauzele ce determină această violenţă, ce poate face elevul, ce poate face profesorul pentru a evita situaţii de violenţă, le explicăm şi ce sancţiuni pot primi dacă sunt implicaţi într-o faptă cu violenţă, discutăm cu părinţii”, a declarat, în context, şefa Biroului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul IPJ Giurgiu, Leontina Prodan.

Conducerea IPJ Giurgiu spune că multe cazuri de violenţă în şcoli ar putea fi evitate dacă unităţile şcolare ar avea prevăzută pază pe timpul zilei şi sisteme de supraveghere video, dar nu toate instituţiile îşi permit acest lucru din lipsa fondurilor şi aici ar trebui să intervină factorii responsabili din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale care să aloce bani în acest sens ori chiar să asigure agenţi de pază.

Sursa foto: adevarul.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata