Greblă: A demisiona astăzi înseamnă să înţeleagă unii că ţi-ai recunoscut vinovăţia; nu ţin la scaunul de judecător

20

Judecătorul CCR Toni Greblă afirmă că intrarea sa în concediu de odihnă reprezintă „o formă de a proteja imaginea și activitatea Curții în această perioadă complicată” și susține că a-și da astăzi demisia din funcție ar putea fi înțeleasă drept o recunoaștere a vinovăției.

”Este o formă de a proteja imaginea și activitatea Curții în această perioadă complicată (concediul de odihnă — n.r.) și (…) un timp în care să se mai decanteze aceste lucruri. (…) Eu am vârsta, am spus-o și pe alte posturi, am peste 40 de ani de activitate în această țară, în diverse funcții și demnități. De activitatea pe care am desfășurat-o până în prezent, sunt mândru. Mi-am făcut suficient datoria față de țară. Nu țin la scaunul de judecător, la un moment dat trebuie să vină și perioada în care închei activitățile publice. (…) Nu am luat încă o decizie în acest sens (…) nu este simplă și nici facilă o decizie. A demisiona astăzi înseamnă, cred, pe de o parte, să-ți recunoști, să înțeleagă unii că ți-ai recunoscut vinovăția, pe de altă parte, Curtea însăși depășește o perioadă nu foarte fastă în viața ei, pemtru că a fost supusă în ultima perioadă unor tiruri de declarații publice în care unele soluții au fost criticate, dar nu criticate, au fost de-a dreptul presiuni, ca să nu le spun altfel”, a spus Greblă, luni, într-o intervenție la postul B1 TV.

Judecătorul CCR a arătat că nu se dezice de omul de afaceri Ion Bîrcină, pe care îl cunoaște de dinainte de a fi demnitar.

”Eu pe Bîrcină îl cunosc înainte de 1997, când nu aveam nicio demnitate publică. Am fost de acord să fim nașii fiicei lui, am rămas, suntem și vom fi în continuare în bune relații astfel că acest anturaj care, acum, s-a dovedit a fi nepotrivit, e anturajul care mi l-am asumat atunci când nu credeam că voi ajunge la Curtea Constituțională și este evident că nu mă dezic de el acum. Am spus că asta poate crea o anumită impresie. (…) Nu puteam să rup relațiile cu el și nici nu am de gând să o fac pentru că este o relație pe care mi-am asumat-o, ea s-a desfășurat de-a lungul timpului. Nu pot să o șterg acum cu buretele”, a mai declarat Toni Greblă.

El a admis că s-a întâlnit, în 2013 și 2014, cu Bîrcină și cu alte persoane ale căror nume apar în dosarul DNA, dar a precizat că nu a discutat niciodată posibilitatea de a exporta în Federația Rusă.

”Dacă era o problemă trebuiau să mă avertizeze (SRI, SPP — n.r.), bănuiesc eu, nu știu, cineva trebuia să zică uite ce intenționează să facă, nu e bine, nu e corect așa, pentru că, după părerea mea, care am expus-o de-a lungul timpului, nu sancționarea, pedepsirea, este soluția pentru a lupta împotriva unor fenomene infracționale în România, ci prevenirea”, a reafirmat el, subliniind că nu a știut și nici nu crede că au existat exporturi.

În opinia sa, exporturile erau imposibil de făcut. ”Sunt convins că nu le-au făcut, zice și DNA. (…) Niște oameni de afaceri or să se gândească să vândă frigidere la Polul Nord. Asta nu înseamnă că o să se și realizeze și că devine infracțiune”, a susținut Greblă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata