Grupul Rompetrol ar putea răscumpăra 100 milioane dolari din datorie

19

Grupul Rompetrol susţine că va răscumpăra, până la finele anului, suma de 100 milioane dolari din datoria de 570 milioane euro către statul român, până în prezent fiind răscumpărată suma de 71 milioane dolari, a declarat directorul financiar al Rompetrol, Dmitry Grigoryev, miercuri, la o conferinţă de presă.

‘Pe 9 august am plătit 71 milioane dolari (54 milioane euro). În funcţie de ce este stipulat în convenţia hibrid, această plată ne permite să deţinem capitalul majoritar. Am vrea să discutăm aceste aspecte cu Guvernul. Sunt calcule pe baza acestei convenţii. Vom răscumpăra 100 milioane dolari, în acest an. Discuţiile sunt în desfăşurare’, a spus Dmitry Grigoryev.

Cel mai mare împrumut dat de statul român unei companii private, obligaţiunile Rompetrol Rafinare, ajunge la scandenţă în septembrie 2010. În octombrie 2003, Guvernul de atunci a convertit în obligaţiuni datoriile istorice ale Petromidia, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, acţionarul majoritar al grupului Rompetrol fiind în acel moment omul de afaceri Dinu Patriciu.

În septembrie 2007, Patriciu a vândut pachetul majoritar de acţiuni al Rompetrol către grupul KazMunayGaz din Kazahstan.

Prevederile Ordonanţei din 2003 şi cele din Legea din 2005 prin care a fost adoptată oferă mai multe opţiuni emitentului, respectiv companiei Rompetrol Rafinare, printre care şi conversia obligaţiunilor în acţiuni.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata