Guvernanța corporativă, centura de siguranță a companiilor

0

Pe măsură ce ne apropiem de încheierea primei jumătăți a anului 2019 și se apropie vacanța, companiile au răgazul de a reflecta și  la principiile și prioritățile guvernanței corporative, principii ce ar trebui să se regăsească în modul de conducere și coordonare al acestora.

Este un an electoral cu alegeri europarlamentare și care pregătește România pentru alegeri prezidențiale. Într-o țară cu o economie stabilă și cu predictibilitate fiscală aceste evenimente nu ar trebui să afecteze guvernanța companiilor și în special a celor cu capital majoritar de stat. Mediul de business nu ar trebui să fie impactat,guvernanța corporativă trebuie să rămână un instrument al schimbării modului de conducere al companiilor și motorul principal al unei economii durabile. În acest context, rolul principal rămâne al Consiliilor de Administrație / Directoratului și Consiliilor de supraveghere, aceștia fiind principalii jucătorii în ceea ce privește transformarea economiilor în unele durabile și sustenabile.

Și totuși, perspectiva încetinirii creșterii economice este aproape, împrumuturile pe piețele externe se fac la dobânzi în creștere, iar contextul confruntațional al comerțului global impune un management atent al riscului, chiar și pentru economiile dezvoltate. Evoluțiile macro-economice globale vor avea un impact semnificativ asupra companiilor, a managementului bazat pe sustenabilitate sau a creșterii importanței auditului de calitate. Subiecte precum volatilitate, caracterul privat al datelor, responsabilitate socială, securitate cibernetică se vor regăsi pe agenda de interes a companiilor. Tocmai de aceea este bine să le cunoaștem pe cele mai importante dintre acestea.

Volatilitatea

Este de așteptat ca decidenții să se confrunte cu implicațiile strategice provocate de volatilitatea economică și legislativă. Provocările depășesc efectele opiniilor, uneori diferite, ale membrilor guvernului, creșterea nesustenabilă, conflictul comercial SUA-China sau rata inflației în continuă creștere. Tocmai de aceea, pentru companii, este importantă legătura dintre Consiliul de Administrație și managementul companiilor.

Incertitudinea pieței și calitatea auditului

După un an 2018 turbulent în ce privește bunele practici de audit, cu scandaluri globale care au condus la falimentarea unor firme sau la daune reputaționale semnificative pentru altele, în 2019 importanța auditului de calitate crește. Investitorii sunt mult mai sensibili la cele mai mici semnale de slăbiciune a controalelor interne. De aceea companiile cu practici de guvernanță corporativă robustă sunt mai bine poziționate să facă față unei posibile contracții economice, oferind astfel acționarilor și investiorilor un confort cu privire la banii investiți.

Securitatea și caracterul privat al datelor

Pe măsură ce tot mai multe industrii se bazează pe tehnologie pentru managementul informației confidențiale și a datelor clienților, securitatea cibernetică și respectarea confidențialității datelor este un subiect tot mai important. În această privință slăbiciunile guvernanței corporative se descoperă post-factum. Din acest motiv investitorii sunt atenți la măsurile de prevenire, cele de răspuns, dar și la supravegherea Consiliului de Administrație și a managementului.

Înființarea unei echipe pentru managementul riscului privind securitatea informatică, implementarea în cadrul companiilor a unor programe ample privind securitatea cibernetică și prezența în cadrul Consiliilor de Administrație a unor executivi cu expertiză în securitatea informatică dau încredere investitorilor.

Inițiative de justiție socială în cadrul companiilor

Aderența tot mai multor angajați la valori precum protecția mediului, responsabilitatea față de societate sau caritate îi determină pe mulți dintre aceștia să promoveze intern inițiative de acest tip pe care compania să le susțină. Unele dintre acestea sunt consecvente principiului de justiție organizațională. Altele au o componentă ideologică mai importantă decât cea socială. Astfel, devine tot mai provocator pentru echipelor de conducere ale companiilor să identifice și să răspundă adecvat acestor inițiative.

Evoluția conceptului de conflict de interese

Schimbarea modelului de business redefinește conceptul de competiție într-un mod care scade eficacitatea politicilor privind conflictul de interese din cadrul Consiliului de Administație. În continuare, este posibil că directorii să aibă nevoie să se gândească mai mult la modul în care relațiile și sistemele de stimulare financiară pot genera conflicte de interese potențiale sau reale cu privire la problemele care apar în fața Consiliului de Administrație, consiliu ce are datoria de a folosi guvernanța corporativă ca un instrument de creștere al eticii in activitatea lor și în afaceri. Sifonarea involuntară a unor informații confidențiale socotite necesare pentru creșterea companiei aduce riscul conflictului de interese. Existența unor scheme de stimulare financiară ar putea încuraja luarea unor decizii nefavorabile companiei dar favorabile decidentului.

Angajamentul pentru responsabilitatea socială

Pe măsură ce diviziunile sociale și politice cresc, Consiliul de Administrație poate fi chemat să revizuiască echilibrul adecvat între inițiativele de responsabilitate socială corporativă și responsabilitătile față de acționari și ceilalți factori implicați. Așa după cum evidențiază și studiul Valoria – Dinamica și perspectivele domeniului CSR din România – înclinațiile meritorii ale liderilor de a se concentra mai mult pe servirea scopurilor sociale și pentru a răspunde așteptărilor percepute de consumatorii noilor generații pot necesita o supraveghere mai atentă și implicarea guvernanței corporative.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata