Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la împlinirea a 65 de ani

1

Guvernatorul Băncii Naționale a României și academicianul Mugur Constantin Isărescu s-a născut la 1 august 1949, la Drăgășani, județul Vâlcea.

Este licențiat al Academiei de Studii Economice București, Facultatea de Comerț, specializarea Comerț Exterior (1971); doctor în economie (1989). A fost cercetător principal și șef de departament la Institutul de Economie Mondială — București (1971—februarie 1990). Asistent universitar la ASE București (1975-1989), profesor la Universitatea de Vest din Timișoara (1994-1996), profesor la ASE București, Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori (1996 — prezent).

A obținut titlul de Doctor în științe economice cu teza ”Tendințe în politica guvernamentală a cursurilor de schimb pe plan internațional și incidența lor asupra relațiilor economice externe ale României”, coordonator științific prof. dr. Costin Kirițescu, susținută la Academia de Studii Economice București (1989).

În februarie 1990, a intrat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe fiind numit secretar II la Ambasada României din Washington (martie-septembrie 1990), cu misiunea de a întreține relațiile cu Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

La 4 septembrie 1990 a fost numit în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), Guvernator general și președinte al BNR, funcție în care a fost reconfirmat la 31 iulie 1991. Mandatul său de guvernator a fost prelungit la 16 decembrie 1998, de Parlament, pe o perioadă de 5 ani, fiind reales, apoi, la 28 septembrie 2004 și la 8 octombrie 2009 (al cincilea mandat). La 16 iunie 2014, Plenul reunit al Parlamentului l-a validat pentru un nou mandat în funcția de guvernator al BNR.

A fost desemnat guvernator pentru România în Consiliul Guvernatorilor al Fondului Monetar Internațional; viceguvernator pentru România în Consiliul Guvernatorilor al Băncii Mondiale și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare; director al Institutului de Economie Mondială ”Costin Murgescu” din București al Academiei Române; vicepreședinte al Clubului guvernatorilor băncilor centrale din zona Balcani, zona Mării Negre și Asia Centrală (1998-2002); președinte al Clubului Guvernatorilor băncilor centrale din Zona Marii Negre, Balcani și Asia Centrală (2003-2004).

Este membru al Clubului de la Roma și președinte al Asociației Române a Clubului de la Roma; membru al Comisiei Trilaterale, președinte al Asociației Române de Șah; membru fondator al Societății Economice Române (SOREC); vicepreședinte al Asociației Generale a Economiștilor din România — AGER; vicepreședinte al Asociației pentru Drept Internațional și Relații Internaționale (ADIRI); membru al Societății Numismatice Române; membru în Consiliul Consultativ al Biroului Regional pentru Europa și CSI din cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Totodată, deține și pozițiile de vicepreședinte al Comitetului interministerial pentru trecerea la euro, președinte al Comitetului Național pentru Stabilitate Financiară, președinte al Secției de Economie, Sociologie și Științe Juridice a Academiei Române (2006).

A fost prim-ministru al României (22 decembrie 1999 — 28 decembrie 2000).

A candidat, ca independent, la alegerile prezidențiale din 26 noiembrie 2000 (primul tur de scrutin), clasându-se pe al patrulea loc, cu 9,54% din voturi, după Ion Iliescu, Corneliu Vadim Tudor și Theodor Stolojan.

La data de 1 iulie 2005, a introdus leul nou, după liberalizarea contului de capital. A dus o politică activă în privința dobânzilor acordate la credite, a siguranței băncilor. A publicat peste 21 de lucrări, studii de specialitate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata