Guvernul reduce cheltuielile cu investiţiile pentru a plăti datoriile spitalelor

25

Guvernul taie din nou din investiţii pentru a putea plăti pensiile şi datoriile spitalelor. Executivul se pregăteşte de prima rectificare bugetară din acest an. La Palatul Victoria în urma unei discutii maraton au fost anunţate primele modificări care vor deveni lege în urma şedinţei de miercurea viitoare.

Premierul Emil Boc a anunţat că în urma rectificării bugetare de săptămâna viitoare va suplimenta fondurile pentru Ministerul Sănătăţii pentru a achita o parte din datoriile restante, în valoare de 4 miliarde de lei, anunţă Realitatea.net.

„Au fost alocate 1,9 miliarde de lei pentru plata datoriilor din domeniul sănătăţii, astfel încât să se diminuaze datoriile pe care le are statul în acest domneniu”, a spus premierul Emil Boc.

Prin rectificarea bugetară se alocă şi 500 de milioane de lei pentru plata companiilor la care statul are datorii. În plus, executivul va suplimenta cu 3,8 miliarde de lei bugetul asigurărilor sociale pentru a putea plăti integral pensiile. Şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va primi în plus 0,9 miliarde de lei.

„Cheltuielile de capital sunt reduse cu 0.2% din PIB în urma rectificării bugetare dar în acelaşi timp asigurăm după cum vedeţi finanţarea domeniilor prioritare atât în componenta economică, cât şi în componenta socială”, a completat premierul.

Reducerea cu 0,2% din PIB a cheltuielilor de capital înseamnă că statul renunţă să mai investească în economie peste 200 de milioane de euro sau 1 miliard de lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata