Guvernul vrea să crească iar comisionul de rambursare anticipată

10

Clientii bancilor care intentioneaza sa se refinanteze ar trebui sa o faca in cel mai scurt timp, pentru a beneficia de costuri minimale, deoarece Guvernul, presat de banci, trebuie sa indeplineasca promisiunea catre FMI ca va permite revenirea la vechile valori ale comisioanelor de rambursare anticipata, care sunt de pana la 5 ori mai mari decat cele din prezent.

Legea prevede in prezent ca penalitatile percepute de banci pot fi de cel mult 1% la creditele cu dobanda fixa si trebuie eliminate complet la cele cu dobanda variabila.

Pana cand Guvernul va lua o alta decizie, bancile sunt obligate sa accepte orice cerere venita dinspre clienti pentru rambursarea creditului in conditiile actuale, scrie Romania Libera.

Ordonanta de Urgenta 50/2010 prevede ca bancile pot adapta, pana pe 19 septembrie, toate contractele de credit la noile prevederi. BCR, ING si BRD au inceput deja procesul de modificare, trimitand notificari catre clienti, in timp ce altele, cum ar fi Piraeus sau Bancpost, au preferat sa mai astepte. Ar putea avea de castigat in conditiile in care statul va modifica legea.

Bancherii ameninta cu cresterea dobanzilor in cazul in care guvernul nu modifica legea si isi penalizeaza clientii si prin alte forme de taxare in afara de comisionul de rambursare anticipata. „Unele banci risca sa ajunga cu solvabilitatea – principalul indicator de prudenta urmarit de BNRsub pragul minim de 8% din cauza pierderilor determinate de aplicarea noilor reglementari privind creditele pentru consumatori, care le vor diminua veniturile”, spune Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata