Halaszle – renumita ciorbă de peşte ungurească cu paprika

31

Renumita ciorbă de pește cu paprika, halaszle, preparată atât în Ungaria cât și în comunitățile maghiare din România, este gătită destul de des în județul Satu Mare, bucătarii mândrindu-se cu propriile adaptări, care nu de puține ori au câștigat premii la concursuri de gătit.

Unul dintre cei care prepară ciorba de mai mulți ani este Attila Biro, consilier local în comuna Viile Satu Mare. Chiar dacă este de profesie „prelucrător prin așchiere”, el este pasionat de gătit și pe lângă mâncărurile tradiționale locale cunoaște o serie de preparate din alte părți.

Având un prieten marinar, Biro Attila a avut ocazia să guste fel de fel de specialități, dar totuși, una dintre ciorbele pe care știe să le pregătească foarte bineeste halaszle, ciorba de pește cu paprika specific ungurească. Nu știe exact de când se prepară halaszle, doar că acum internetul e plin de rețete.

Există o serie de rețete adaptate de halaszle, în funcție și de preferințe, dar și de condimentele la îndemână.

Attila Biro spune că pentru preparare sunt buni doar peștii de 2-3 kg, care trebuie eviscerați, tranșați și sărați cu o seară înainte. Este de preferat folosirea crapului sau a somnului. Peștele se ține la frigider peste noapte pentru ca sarea să intre bine în carne. Pentru început trebuie fierte capetele și cozile într-o apă cu sare, după care se scot și se dezosează. Carnea se macină și se trece printr-o sită deasă, obținându-se astfel așa zisa „îngroșeală”.

În apa în care a fiert peștele, bine strecurată, se pun câteva cepe mărunțite, ardei gras mărunțit, ‘îngroșeala’ de pește, câțiva căței de usturoi, se potrivește cu sare și piper. Tot secretul ciorbei este ‘paprika’, boiaua de ardei care se pune în cantitate mare. Ea trebuie să fie și dulce și iute. Când ciorba fierbe bine se adaugă și restul de pește crud. Bucățile mari de pește se adaugă cu grijă, după care ciorba se amestecă încet pentru a nu se sfărâma.

După circa o jumătate de oră de fiert și reglare finală cu condimente, ciorba poate fi servită.

„Nu e nici ciorbă, nu e nici supă, e halaszle”, a mai subliniat Attila Biro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata