Havrileţ (ANRE): Consumatorii de energie şi-au recuperat în 2013 prejudiciul cauzat de dubla facturare a certificatelor verzi

Toți consumatorii de energie și-au recuperat pe parcursul anului 2013 prejudiciul cauzat de faptul că, în perioada august-decembrie 2012, certificatele verzi s-au regăsit și în prețul energiei și, separat, în factura finală, a declarat, joi, 6 noiembrie, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț.

Anterior, tot joi, președintele Asociației Române a Consumatorilor de Utilități (ARCU), Cristina Toderaș, a acuzat ANRE, într-o conferință de presă, că nu a eliminat din factura la energie electrică plata dublă a certificatelor verzi.

Havrileț susține că, de la 1 ianuarie 2013, contribuția cu certificatele verzi este plătită doar o singură dată în factură, separat de prețul energiei.

„Între august și decembrie 2012, un ordin al ANRE s-a suprapus cu o nouă lege, ceea ce a creat confuzie în rândul furnizorilor și s-a ajuns la acea colectare greșită a certificatelor verzi. De la 1 ianuarie 2013, s-a reintrat în normal. Consumatorii și-au recuperat prejudiciul în decursul anului 2013, când operatorii au ajustat în minus tarifele. Acum se colectează corect și nu mai există niciun prejudiciu de recuperat’, a explicat președintele ANRE.

Pe de altă parte, reprezentantul Asociației Române a Consumatorilor de Utilități a susținut că, atât contribuția cu certificatele verzi, cât și taxa de cogenerare, se plătesc în continuare de două ori.

„O metodologie din 2008 spunea că aceste taxe, respectiv cea cu certificatele verzi și cea de cogenerare, sunt incluse în prețul energiei. Din august 2012, o altă metodologie preciza că acestea trebuie să apară distinct în factură, dar doar specificate, pentru transparență, nu și facturate. În realitate, ele au rămas incluse și în prețul energiei, dar au fost adăugate suplimentar în factură, în plus față de prețul energiei. Prețul energiei nu a scăzut niciun moment cu valoarea acestor taxe. ANRE ar fi trebuit să dea un ordin explicit prin care să spună că certificatele verzi și taxa de cogenerare se scot din tarif’, a adăugat președintele ARCU.

Potrivit unui comunicat al ANRE transmis la mijlocul lunii iunie, până la 26 iulie 2012, consumatorii plăteau tarife la energie care includeau și prețul certificatelor verzi.

De la acea dată, legislația s-a modificat, iar o nouă Lege, 134/2012, a introdus obligația ca aceste certificate verzi să apară ca o linie distinctă în factură. Potrivit ANRE, furnizorii au adăugat această linie cu prețul certificatelor, însă au păstrat acest preț și în tariful energiei. Practic, consumatorul plătea de două ori contribuția pentru certificate.

Oficialii ANRE au precizat, că, de la 1 ianuarie 2013, tarifele pentru furnizarea reglementată a energiei electrice nu mai includ componenta de certificate verzi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

ANREcertificate verzienergie electrica
Comentarii (0)
Adaugă comentariu