Hunedoara: Personalul TESA de la termocentralele Mintia şi Paroşeni va sta acasă cinci zile pe lună

22

Un sfert din personalul TESA de la termocentralele Mintia și Paroșeni, structuri ale Complexului Energetic Hunedoara (CEH), va fi trimis de miercuri în șomaj tehnic, prin rotație, câte cinci zile pe lună, din cauza economiilor pe care cele două unități productive trebuie să le facă la fondul de salarii.

„Începând cu 11 iunie, în fiecare lună, un sfert din personalul TESA de la Mintia și Paroșeni va sta acasă câte cinci zile, prin rotație. Pentru aceste zile, oamenii vor fi plătiți cu 75% din salariul de bază. Motivul pentru care s-a luat această decizie la nivelul conducerii CEH este faptul că nu sunt bani, în condițiile în care vindem electricitatea produsă cu 100 lei/MW, iar costurile de producție sunt de trei ori mai mari”, a declarat marți  vicepreședintele Sindicatului „Muntele”, Cristian Iștoc.

Conform liderului sindical, de reducerea programului de lucru ar putea fi afectați și muncitorii care nu sunt implicați direct în activitatea de producție, atât de la minele din Valea Jiului, cât și de la termocentrale. O decizie clară în acest sens va fi luată după ce directorul general al CEH va reveni în țară, cel mai probabil săptămâna viitoare.

„Singurii care vor avea un program normal de lucru vor fi minerii care lucrează în subteran și personalul direct productiv din termocentrale”, a precizat Cristian Iștoc.

Sindicatul „Muntele” se află în conflict de muncă cu administrația CEH din cauza blocajului apărut la negocierea contractului colectiv de muncă. Sindicatul a organizat săptămâna trecută o grevă de avertisment de două ore și se pregătește pentru declanșarea unei greve generale în situația în care discuțiile cu administrația CEH nu vor evolua în mod favorabil.

Sindicatul „Muntele” numără peste 3.200 de membri de la minele Lupeni, Livezeni, Lonea și Vulcan, dar și de la termocentralele Paroșeni și Mintia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata