Iată cum vrea Fiscul să colecteze impozitele pe activităţi independente

21

– Finantele schimba procedurile de colectare pentru drepturile de autor si alte activitati independente, asimilandu-le cartilor de munca si incep colectarea retroactiva pentru ultimii cinci ani, au declarat surse din piata, scrie Wall-Street.ro

Autoritatile fiscale au inceput, deja, sa ceara colectarea retroactiva, pana in anul 2005, a unor venituri realizate independent, dar in conexiune cu carti de munca.

„Dupa ce ani de zile a confirmat corectitudinea colectarii, acum Fiscul vine si cere inapoi bani de la directori care au lucrat prin microintreprinderi, de la consultanti care au lucrat sub forma persoanei fizice autorizate si de la alte categorii, care au lucrat si cu contracte de drepturi de autor”, spun aceleasi surse citate de NewsIn.

Un efect direct va fi micsorarea veniturilor realizate de angajatii care beneficiaza de contracte de munca bazate pe drepturi de autor sau alte activitati independente”, au adaugat acestea.

Un calcul sumar arata ca patronii ar putea plati in plus aproximativ 50% pentru fiecare angajat remunerat cu drepturi de autor.

Fiecare firma va trebui sa plateasca la stat, in plus, pentru un angajat ce primeste acum 1.000 de lei pe drepturi de autor, aproape 480 lei.

„Acum angajatorii platesc pe drepturi de autor doar 100 de lei la un venit de 1.000 lei, insa odata cu aparitia legii ce vizeaza largirea bazei de impozitare vor fi nevoiti sa plateasca la stat circa 580 lei”, au declarat oficialii.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata