ÎCCJ: Dosarul fostului preşedintele CJ Argeş Constantin Nicolescu, trimis spre rejudecare la CAB

0

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis vineri, 21 martie, ca dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Argeş Constantin Nicolescu în care este acuzat de corupţie să fie rejudecat de Curtea de Apel Bucureşti.

ÎCCJ a decis să admită recursurile inculpaţilor, să caseze sentinţa dată de instanţa inferioară şi să trimită spre rejudecare la CAB dosarul privind fapte de corupţie în legătură cu efectuarea de lucrări de reabilitare a patru unităţi şcolare de pe raza judeţului. Decizia este definitivă.

În 11 noiembrie 2013, Constantin Nicolescu a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, care au admis atunci apelul procurorilor la decizia Tribunalului Bucureşti care îl condamnase pe Nicolescu la un an de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie.

Potrivit CAB, în acest dosar, Cornel Penescu a rămas cu pedeapsa stabilită de Tribunalul Bucureşti, respectiv nouă luni de închisoare cu suspendare.

Aceeaşi pedeapsă — trei ani şi patru luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere — au primit Gheorghe Nicuţ, fost primar al municipiului Curtea de Argeş, Călin Ioan Andrei, primarul de Câmpulung Muscel, Ion Ștefan, primarul comunei Budeasa, Florian Despan, director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională din cadrul CJ Argeş, şi Dobre Grigore, asociat şi administrator la SC Zeus SA Piteşti.

CAB a mai decis condamnarea la doi ani de închisoare a lui Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe un termen de încercare de cinci ani.
Inculpaţii Ion Nicolae, reprezentant al SC Zeus SA Piteşti, şi Gheorghe Dumitrache şi Tudor Mircea, diriginţi de şantier, au fost condamnaţi la câte cinci luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de doi ani şi cinci luni.

Fostul preşedinte CJ Argeş a fost condamnat pe 28 mai de Tribunalul Bucureşti la un an de închisoare cu suspendare, Cornel Penescu la nouă luni de închisoare cu suspendare, iar ceilalţi inculpaţi au fost achitaţi.
Acest dosar s-a judecat timp de aproape doi ani la Tribunalul Argeş, iar în februarie 2013 a fost mutat la Tribunalul Bucureşti.

Constantin Nicolescu a fost trimis în judecată pe 18 mai 2011 de procurorii DNA Piteşti pentru fraudarea fondurilor europene, fals intelectual în legătură directă cu infracţiunea împotriva intereselor financiare ale CE, luare de mită, toate în formă continuată, precum şi de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obţinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial.

Potrivit DNA, în cadrul unui proiect finanţat din fonduri PHARE, Consiliul Judeţean Argeş a accesat un program de finanţare nerambursabilă în sumă de 900.000 euro, având ca obiectiv efectuarea de lucrări de reabilitare sau reconstrucţie a patru unităţi şcolare de pe raza judeţului Argeş, respectiv din municipiile Câmpulung, Curtea de Argeş şi comuna Budeasa, motivul invocat fiind acela că ar fi fost afectate de inundaţiile din perioada aprilie — august 2005.

Fondurile au fost solicitate în condiţiile în care niciuna dintre aceste unităţi şcolare nu a fost afectată de inundaţiile din perioada invocată, susţin procurorii. „În cererea de finanţare a fost menţionat un document intitulat ‘Raportul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş’, document care, în fapt, nu există, situaţie despre care avea cunoştinţă inculpatul Nicolescu, în virtutea funcţiei sale de vicepreşedinte al Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă. În pofida aspectelor nereale consemnate în cererea de finanţare depusă în 8 iunie 2006, a fost încheiat respectivul contract de grant, astfel că beneficiarul, CJ Argeş, a primit pe nedrept suma totală de peste 880.000 euro cu titlu de finanţare externă nerambursabilă de tip PHARE”, susţine DNA.

Procurorii mai arată că acele contracte au fost derulate în perioada 2006-2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firmă, SC Zeus, care a încasat integral sumele aferente atât pentru lucrări executate, cât şi pentru lucrări neexecutate, aflându-se în relaţii contractuale şi în raporturi juridice cu familia inculpatului.

În plus, în perioada 2006-2008, Nicolescu a pretins şi a primit de la Penescu sume de bani sau bunuri în valoare totală de aproximativ 67.000 pentru ca CJ Argeş să achiziţioneze de la SC PIC SA produse alimentare şi nealimentare, în unele cazuri cu nerespectarea procedurilor legale de achiziţie publică, suma remisă cu titlu de mită reprezentând aproximativ 10% din valoarea totală a acestor contracte. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata