Idei de afaceri: Paulownia, copacul cu cea mai mare viteză de creştere din lume

26

Paulownia este un copac-minune, originar din China, care ajunge la o înălţime de 20 de metri în doar 3 ani. La această vârstă, el are deja o masă lemnoasă de 0,3 metri cubi şi poate fi recoltat, furnizând un lemn de esenţă dură, curat şi fără noduri, ideal pentru realizarea de produse de lux (iahturi, avioane uşoare, instrumente muzicale, mobilă scumpă).

Vorbim, aşadar, despre un lemn valoros şi foarte căutat, în special pe pieţele occidentale, unde ajunge să fie livrat la un preţ de chiar şi câteva sute de euro/mc, conform agrointel.ro.

În plus, Paulownia prezintă marele avantaj că, după tăiere, din rădăcina rămasă va creşte un nou copac care va fi la rândul lui recoltat dupa câţiva ani şi tot aşa. O plantaţie de Paulownia reprezintă, în consecinţă, o afacere extrem de profitabilă, care furnizează recolte frumoase şi constante de lemn preţios la fiecare 3 ani.

 

  • Investiţia iniţială: 2000-3000 de euro/hectar

Să facem un calcul: o exploataţie minimă, de doar 1 ha, numără cca 400 de copaci (densitatea ideală pentru a se obţine o cherestea de calitate superioară) şi presupune o investiţie de 2.000-3.000 de euro. Iar preţul de valorificare al producţiei lemnoase, după perioada de 3 ani, este de 50 de euro/copac.

Bilanţul?  Venituri de 20.000 de euro, adică de peste 10 ori investiţia iniţială, în condiţiile în care munca este practic zero – copacii trebuie lăsaţi să crească şi atât. Și, desigur, nu trebuie pierdut din vedere faptul că aceste venituri sunt direct proporţionale cu mărimea exploataţiei (numărul de hectare).

În fine, să menţionam şi aspectul ecologic al acestui copac-minune. Absoarbe cantităţi mari de CO2 şi, datorită faptului că are un ritm de creştere extrem de rapid, de până la 6 metri pe an, este privit în ultimul timp ca o posibila soluţie la problema defrişărilor la nivel mondial.

Paulownia este deja folosit ca un copac de reîmpădurire în ţări ca Australia, Germania, China, SUA sau Panama, cu efecte benefice şi pentru stoparea eroziunii solului, graţie rădăcinilor sale lungi şi ramificate.

 

  • Soi special creat pentru clima din România

Concluzia? O listă consistentă de superlative face din arborele Paulownia un factor benefic pentru mediu şi, totodata, subiectul unei afaceri de succes. Iar vestea bună este că cercetătorii, în urma încrucişărilor a două soiuri de Paulownia (Tomentosa şi Elongata), au obţinut un hibrid foarte valoros, care face cu succes faţă condiţiilor climaterice din ţara noastră – Paulownia Clona Cotevisa 2. Paulownia merită, deci, toată atenţia autorităţilor şi a posibililor întreprinzători.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata