Ii din colecţiile Brătianu şi Cantacuzino, prezentate pentru prima dată publicului

28

Piese de port popular din secolul 19, în special ii, din colecțiile Brătianu și Cantacuzino, au fost prezentate, miercuri seară, 25 iunie, într-o expoziție organizată de Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj.

Directorul Muzeului Etnografic, Tudor Sălăgean, a declarat la vernisajul expoziției intitulate ‘Ținută, culoare, stil — Cămașa țărănească de altădată din Colecțiile Cantacuzino și Brătianu ale MET’ că piesele din expoziție sunt prezentate publicului pentru prima dată.

‘În anul 1934, doamnele Eliza Brătianu și Sabina Cantacuzino — soția și respectiv sora marelui om de stat Ionel I. C. Brătianu — au donat Muzeului Etnografic al Ardealului o colecție de excepție, cuprinzând 191 de piese de port, în cea mai mare parte ii, databile în ultimul sfert al secolului al 19-lea — începutul secolului al 20-lea, provenind din diverse zone etnografice din România. În cadrul portului femeiesc tradițional românesc, cămașa a constituit întotdeauna piesa principală: a păstrat de-a lungul unei perioade lungi elemente arhaice (elemente de croi, tehnici de decorare, ornamentică); a marcat apartenența comunitară printr-o unitate structurală și decorativă clară în cadrul diferitelor zone etnografice; a evidențiat în cel mai înalt grad (prin calitatea materialelor și a execuției) statutul social-economic și personalitatea purtătoarei. Numită local ie, cămeșe, spăcel, ciupag etc., ea a intrat în conștiința publică cu prima denominație, devenită generică‘, a menționat Tudor Sălăgean.

Potrivit acestuia, preocuparea celor două doamne din familia Brătianu pentru portul țărănesc se înscrie în tendința generală a înaltei societăți central și est-europene de a-și manifesta atașamentul, începând cu a doua jumătate a secolului al 19-lea, față de această clasă socială, considerată întruchiparea spiritului național. Tudor Sălăgean a mai spus că în România o asemenea inițiativă a aparținut reginelor Elisabeta și Maria, care adesea au îmbrăcat portul țărănesc, ba chiar l-au introdus și în protocolul curții regale.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei s-a alăturat inițiativei de organizare, pe 24 iunie, a Zilei Universale a Iei, printr-o serie de manifestări specifice. În afară de expoziția de ii, realizată în cadrul proiectului ‘Clujul omagiază Ziua Internațională a Iei’, Muzeul Etnografic al Transilvaniei a mai fost organizat un târg de obiecte vestimentare tradiționale, precum și o serie de programe de cântece și dansuri populare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: facebook.com/muzeul.etnografic.al.transilvaniei

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata