În Germania, Partidul Social-Democrat german (SPD), condus de cancelarului Olaf Scholz a fost întrecut în mod categoric de conservatorii din CDU (Uniunea Creştin Democrată)

Răsturnare de situație la alegerile din Germania. Partidul Social-Democrat german (SPD), condus de cancelarului Olaf Scholz a fost întrecut în mod categoric de conservatorii din CDU (Uniunea Creştin Democrată) la alegerile legislative care au avut loc duminică în Renania de Nord – Westfalia. Este vorba de landul german cu cea mai mare populaţie a țării.

Alegeri în Germania

Astfel, Partidul cancelarului Olaf Scholz a obţinut doar 28 la sută din voturi, faţă de 35 la sută cât au obţinut creştin-democraţii fostului cancelar Angela Merkel, arată estimările publicate de canalele publice de televiziune ARD şi ZDF. CDU a câştigat în 2017 alegerile regionale din acest land, care fusese decenii la rând bastion social-democrat, scrie Agerpres.

Rezultatele parțiale arată că CDU, condus de premierul landului, Hendrik Wust, a obținut 35,8% din voturile exprimate (+2,8% față de acum cinci ani), în timp ce SPD a obținut 26,7% (-4,5%), iar Verzii au ajuns la 18,0% (+11,6%). Au mai intrat în parlamentul landului și Partidul Liber Democrat (FDP) și Alianța pentru Germania (AfD), ambele cu câte 5,6% (cu pierderi de 7% și respectiv 1,8% față de scrutinul din 2017).

Verzii şi FDP (Partidul Liberal Democrat) au obţinut la rândul lor 18,5 la sută şi respectiv 5 la sută, conform exit-pollurilor, ceea ce înseamnă că pentru o coaliţie guvernamentală va fi nevoie de susţinerea ecologiştilor.

Pentru social-democrați este al doilea weekend la rând în care suferă o înfrângere drastică într-un scrutin regional. Duminica trecută, ei au pierdut  și mai drastic în alegerile regionale din  Schleswig-Holstein, un land din nordul Germaniei, unde au reușit o clasare abia pe locul al treilea, după conservatori şi Verzi. Astfel, Creștin Democrații (CDU) păstrează primul loc, Social Democrații (SPD) regresează, Verzii devin o forță majoră în cel mai mare land al Germaniei.

Cum va arăta Guvernul Germaniei

În termen de mandate CDU va avea 78, SPD 58, Verzii 39, FDP 12 și AfD 12. Aceasta înseamnă că actuala coaliție CDU – FDP care avea o majoritate de un singur mandat, 100 – 99, nu va mai putea continua în această formulă și nici alternativa de centru -stânga, SPD – Verzi nu deține majoritatea absolută.

Alte coaliții din două partide posibile sunt “Marea Coaliție”, CDU – SPD, care însă nu este agreată de niciunul din cele două partide sau CDU – Verzii, care ar fi o premieră în acest cel mai mare land german, cu o populație de 18 milioane.

Coalițiile tricolore posibile sunt “Semafor” SPD – Verzii – FDP, ca cea care guvernează la nivel federal sau “Jamaica” (după culorile drapelului național al acestei insule din Caraibe) CDU – Verzii – FDP.

Oricum ar fi, rezultatul din Renania de Nord Westfalia (NRW), un land care adeseori dă tonul tendințelor politice la nivel național, nu este unul de bun augur pentru cancelarul federal Olaf Scholz, al cărui guvern a fost format în urmă cu mai puțin de șase luni.

alegeriCDUGermania
Comentarii (0)
Adaugă comentariu