Închisoare de până la 7 ani, pentru deţinerea fără drept a timbrelor din domeniul fiscal

20

Deţinerea sau punerea în circulaţie, fără drept, a timbrelor, banderolelor sau formularelor tipizate, utilizate în domeniul fiscal, cu regim special, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 7 ani, potrivit proiectului ordonanţei de urgenţă privind unele măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale.

Textul a fost publicat, miercuri, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, fiind supus dezbaterii publice pentru o perioadă de 10 zile. Conform prevederilor actuale ale Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, este sancţionată doar punerea în circulaţie, nu şi deţinerea timbrelor, banderolelor sau formularelor tipizate, utilizate în domeniul fiscal.

Într-o manieră similară, urmează să fie sancţionată cu închisoare de la trei ani la 12 ani şi interzicerea unor drepturi: deţinerea, cu ştiinţă, de timbre, banderole sau formulare tipizate, utilizate în domeniul fiscal, cu regim special, falsificate. În prezent, sunt sancţionate doar tipărirea sau punerea în circulaţie, nu şi deţinerea.

Conform modificărilor propuse la aceeaşi lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă: refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente, documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somaţie.

În acest fel, ar urma să se modifice prevederea actuală, conform căreia se sancţionează „refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente, după ce a fost somată de trei ori, documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale”.
Conform unor modificări propuse la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, comisarii Gărzii Financiare şi lucrătorii vamali ai Autorităţii Naţionale a Vămilor, pot opri mijloacele de transport pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu reglementate prin legile de organizare şi funcţionare proprii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata