Indemnizaţiile pentru cele mai înalte funcţii în stat cresc din august. Preşedintele, şefii Camerelor şi premierul vor avea un salariu brut de 21.540 de lei

0

Premierul interimar Gabriel Oprea a anunțat, miercuri, că Guvernul a adoptat o ordonanță prin care indemnizațiile lunare pentru cele mai înalte funcții publice din România se majorează începând din luna august.

Președintele României, președintele Senatului, președintele Camerei Deputaților și premierul vor avea un salariu brut de 21.540 de lei, iar net de 15.108 lei, începând cu 1 august 2015, la nivelul indemnizației președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, potrivit Ordonanței privind majorarea indemnizațiilor lunare pentru cele mai înalte funcții de demnitate publică din România, aprobată în ședința de Guvern de miercuri, au precizatsurse oficiale.

Totodată, vicepremierul va avea o indemnizație lunară brută de 20.000 de lei, suma netă pe care o va încasa lunar fiind de 14.024 de lei.

De asemenea, potrivit actului normativ, au mai precizat sursele citate, miniștrii și șefii de servicii de informații — SRI, SIE, STS și SPP — vor avea o indemnizație lunară de 19.055 de lei brut, suma netă pe care urmează să o încaseze fiind de 13.365 de lei.

„Concret este vorba despre președintele României, prim-ministrul și miniștrii, președinții celor două Camere ale Parlamentului, directorii SRI, SIE, SPP, STS. În total sunt 48 de funcții vizate de această ordonanță”, a afirmat Oprea, adăugând că măsura a fost introdusă printr-o ordonanță adoptată de Guvern în ședința de miercuri.

Oprea nu a precizat cuantumul cu care se vor majora salariile înalților demnitari, dar a spus că „noul nivel de salarizare ține cont de reperul pe care îl reprezintă salarizarea în justiție, și anume remunerarea funcțiilor de președinte și judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție”.

În opina sa, creșterile salariale anunțate sunt conforme cu „statutul actual al României”.

„Îmi asum atât corectitudinea, cât și oportunitatea acestei măsuri. Consider că salarizarea din sistemul public nu este un act populist, ci o exigență în conformitate cu statutul actual al României. Nu ne putem preface că este normal ca un președinte de țară europeană să primească la final de lună aproximativ 1.500 de euro. (…) Această anomalie trebuie să ia sfârșit”, a susținut Oprea.

Totodată, acesta a anunțat că, prin noul proiect de lege al salarizării bugetarilor pregătit de Ministerul Muncii, toate salariile din sistemul public vor crește până la sfârșitul anului.

„Vreau să fac cunoscut în mod oficial că până la sfârșitul acestui an vom avea creșteri de salarii în tot sistemul public — e un proiect pregătit de Ministerul Muncii, care în cel mai scurt timp va deveni lege, astfel încât fiecare angajat la stat să primească un salariu corect în raport cu munca și responsabilitățile sale”, a spus Gabriel Oprea.

Măsura creșterii indemnizațiilor pentru cele mai înalte funcții în stat are în vedere și o corelare cu lupta împotriva corupției, a declarat miercuri prim-ministrul interimar Gabriel Oprea.

„Vreau să corelez această decizie privind creșterea indemnizațiilor cu lupta împotriva corupției. România are deja rezultate solide și notabile la acest capitol. Nu cred că există un funcționar public sau demnitar care să nu fie conștient că orice încălcare a legii se pedepsește aspru. Prin urmare, primul pas a fost făcut, și anume a fost tăiat apetitul celor care muncesc în sistem de a-și completa veniturile cu bani obținuți în mod ilegal. Acum trebuie să facem și al doilea pas — și anume să acordăm salarii pe măsura muncii și responsabilității fiecărui demnitar și fiecărui funcționar public din România”, a afirmat premierul interimar, într-o declarație de presă la Palatul Victoria.

Oprea a adăugat că „peste tot în lume salariile mici în sistemul public generează corupție și incompetență”.

„Nu spun că le justifică, doar că sunt o cauză majoră a acestor fenomene. Prin ceea ce am decis astăzi și prin legea care va fi adoptată până la finalul anului încercăm să facem noi pași către o administrație onestă și competentă. Prin aceste măsuri avem o șansă în plus de a schimba în bine administrația din România”, a declarat acesta.

În opinia sa, mai sunt multe lucruri de făcut pentru ca instituțiile să funcționeze așa cum ar trebui și mai sunt multe măsuri ”care așteaptă să fie luate fără să aibă legătură cu lupta anticorupție sau cu salarizarea”.

„Suntem perfect conștienți că îmbunătățirea actului administrativ implică mai multe aspecte decât remunerația lunară a celor din sistem, dar am luat lucrurile în ordinea lor firească. Mai întâi am țintit corupția cu rezultate sesizabile, acum creștem salariile și pe viitor vom fi extrem de atenți la tot ceea ce înseamnă alocare judicioasă de resurse umane în instituții, la tot ceea ce înseamnă informatizarea sistemului și introducerea unor proceduri clare și simple care să reducă birocrația și să producă rezultate vizibile pentru cetățenii români”, a afirmat premierul interimar.

El a susținut că prin actele normative care vizează creșterea indemnizațiilor pentru cele mai înalte funcții de demnitate publică, dar și a salariilor celor din sistemul public se doresc atragerea și păstrarea în sistem a unor oameni cât mai competenți.

Prin această ordonanță, cât și prin legea privind creșterea salariilor unor funcționari vrem să atragem și să păstrăm în sistem oameni competenți. (…) Sunt convins că o creștere a salariilor va atrage competența, va genera o profesionalizare a actului administrativ și implicit servicii publice mai bune și mai eficiente pentru cetățeni. Este firească și posibilă o astfel de măsură de creștere a salariilor, atât timp cât ea este corelată cu creșterea economică înregistrată în acest an prin măsurile pe care le-a luat Guvernul”, a mai declarat Oprea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata