Inflaţie, creşterea şomajului, volatilitatea cursului valutar – efectele măsurilor guvernamentale asupra mediului de afaceri

0

– Intr-o analiza a masurilor guvernamentale de reducere a deficitului bugetar, in special pe baza majorarii TVA, Coface avertizeaza asupra efectelor negative ale acestora in ce priveste mediul de afaceri.

– In opinia Coface Romania, anul 2010 este unul si mai dificil decat anul 2009, economia Romaniei urmand sa sufere o contractie de 1,5- 2% a PIB-ului.

Masurile decise de Guvern in ultima perioada tintesc reducerea deficitului bugetar in scopul respectarii angajamentelor asumate fata de FMI si restabilirii increderii pietelor financiare in capacitatea Romaniei de a gestiona efectele crizei, pentru a permite obtinerea finantarii necesare acoperirii deficitului.

Din nefericire, aceste masuri pun sub semnul intrebarii atat atingerea tintei de deficit, ba mai mult, creeaza si premisele unor efecte negative asupra activitatii economice prin lipsa unui pachet de sprijin si probabile efecte asupra consumului, aflat deja intr-o situatie precara, se arata intr-un comunicat Coface.

Daca pachetul initial de masuri anuntate presupunea costuri sociale foarte mari, vizand o reducere a cheltuielilor bugetare cu efect direct asupra deficitului, majorarea cotei de TVA de la 19% la 24% pare a fi o masura menita esecului, deoarece cresterea veniturilor nu este garantata. Contractia consumului va diminua baza de impozitare  si suplimentarea sumelor incasate la buget scontata prin cresterea cotei de TVA, doar efectul negativ pe care il vor resimti companiile si consumatorii finali fiind cert.


Reducerea consumului va antrena scaderea volumului vanzarilor

In primul rand, cresterea TVA se va traduce in cresterea inflatiei, intrucat marirea taxelor se va regasi in mod direct in preturile practicate de furnizori si distribuitori care nu vor putea absorbi o astfel de diminuare a marjelor comerciale.

Marirea fiscalitatii va avea un puternic efect psihologic ce va determina restrangerea consumului si reducerea vanzarilor companiilor, cu efect direct asupra lichiditatii din piata si va pune presiune suplimentara asupra mediului privat. Companiile vor incerca sa aplice noi masuri de restructurare si de redimensionare a costurilor pentru a se adapta noilor cerinte de pe piata, aceasta putand conduce la cresterea numarului de someri din domeniul privat.


Rambursarea creditelor va deveni dificila

In noile conditii si mediul bancar va avea de suferit, rambursarea creditelor conform scadentelor contractuale devenind dificila, efectele urmand a se regasi in escaladarea creditelor neperformante. In conditiile unei profitabilitati in scadere a sistemului bancar si pe fondul cresterii creditelor neperformante, ne putem astepta ca apetitul pentru risc sa ramana la un nivel scazut si sa intarzie relaxarea creditarii. In lipsa unor premise economice pozitive, cel mai probabil creditarea se va mentine restrictiva, atat din punct de vedere al costurilor cat si al garantiilor, nivelul lichiditatilor pe piata ramanand scazut.


Revine economia subterana

Climatul intern si-a pus amprenta pe evolutia cursului valutar, in ultimele zile acesta atingand cote istorice. Desi limitate de viitoarele interventii ale bancii centrale, marirea cotei TVA va pune in continuare sub presiune moneda nationala, care va ramane foarte vulnerabila. De asemenea, cresterea puternica a fiscalitatii intr-un termen atat de scurt va conduce inevitabil la cresterea evaziunii fiscale si reintoarcerea la economia subterana, veniturile la bugetul de stat urmand a se situa cel mai probabil sub nivelul tinta.

Comerciantii  vor fi cei mai afectati

In astfel de conditii, investitorii isi pierd increderea in capacitatea guvernului de a gestiona criza financiara si de a asigura iesirea din recesiune; politicile fiscale incoerente si inexistenta unor masuri stimulative de crestere economica mentin atractivitatea fata de piata din Romania la cote reduse.

Companiile se vor confrunta cu scaderi ale vanzarilor pe fondul unei lungi perioade oricum dificile din punct de vedere economic si vor deveni incapabile de a absorbi socuri prelungite, si de a gestiona noua realitate economica, marindu-se astfel numarul de incidente de plati, ulterior de insolvente. Este de asteptat ca numarul falimentelor sa creasca in urmatoarea jumatate de an, anul 2010 putand aduce un maxim istoric al numarului de companii iesite din piata.


Cele mai afectate companii vor ramane cele din comert (cu amanuntul si cu ridicata) avand in vedere marjele comerciale foarte mici, capitalizarea redusa si dependenta acestor companii de finantarile pe termen scurt.

De asemenea, intarzierile semnificative inregistrate la decontarea lucrarilor de constructii, amanarea sau anularea anumitor proiecte de catre investitori au fost factorii determinanti ai lipsei acute de lichiditati de pe piata constructiilor; majorarea TVA va atesta incapacitatea constructurilor de a-si redresa nivelul lichiditatilor si va amplifica pozitia negativa a acestora. Alaturi de comert si constructii ne asteptam ca numarul falimentelor sa creasca si in domenii precum industria metalurgica, transporturi, horeca.

Impactul acestor masuri –  inflatia, cresterea somajului, volatilitatea cursului valutar – se vor rasfrange direct asupra consumatorilor si a mediului de afaceri, iesirea din recesiune ramanand doar un deziderat”, a declarat Cristian Ionescu, director general, Coface Romania.

Coface Romania, fondata in 1996, este membru al Coface Central Europe Holding, cu sediul in Austria. In Romania, are o experienta de peste 13 ani in domeniul managementului riscului de credit. Incepand cu aprilie 2007, Coface Romania furnizeaza si serviciul asigurarea de credit comercial.

Coface este singurul furnizor de servicii integrate de management al riscului de credit din Romania, oferind: asigurari de credit, informatii de afaceri si managementul creantelor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata