Îngheţată de lubeniţă de la Gottlob

20

Festivalul Lubeniței de la Gottlob, care a avut loc în 15-16 august, a fost un bun prilej pentru Alina Cîrlea din localitate să pregătească înghețată de lubeniță, după o rețetă originală pe care o dezvăluie.

Avem nevoie de 1/2 kg de lapte, 180 gr de zahăr tos, zeamă de la o lămâie sau limetă, 100 gr frișcă lichidă și sucul de la o lubeniță roșie, cărnoasă, potrivită ca mărime.

O urmăm în bucătărie pe doamna Alina, care ia lubenița, o spală sub jet de apă, apoi înfige cuțitul în ea și poartă hotărât lama cuțitului prin fructul ce pârâie, semn că e bine copt.

‘Secretul deliciului acestei înghețate este ascuns în lubenița de Gottlob. Doar din acestea poate ieși o înghețată atât de parfumată și de apetisantă. În laptele rece punem zahărul și-l lăsăm să se dizolve complet. Nu punem nimic pe foc. Când zahărul s-a topit de tot și nu mai simțim niciun cristal pe limbă, adăugăm zeama de limetă.

Separat, curățăm foarte bine lubenița, să nu mai rămână în ea nicio sămânță. O tăiem bucăți potrivite și o dăm prin blender și o adăugăm peste compoziția cu lapte, după care strecurăm totul printr-un tifon, ca să obținem o compoziție fină. Adăugăm frișca și amestecăm bine cu mixerul, până obținem o compoziție cremoasă. Turnăm totul în forme și punem în frigider vreo 3-4 ore’, spune doamna Alina.

Ea mai precizează că nu face înghețata pentru vânzare, ci doar pentru casă, pentru vecini și, ca în Banat, pentru laudă. Dar merită și osteneala, și laudele, pentru că e delicioasă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News