Îngheţata Eli cu aroma de iaurt si topping de caise conţine aditivul E-110

14

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au constatat că îngheţata Eli cu aroma de iaurt şi topping de caise conţine un colorant galben-orange (E 110), care nu era semnalat ca atare consumatorilor, se arată într-un comunicat ANPC.

Ca urmare a unei sesizări, preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, a dispus un control operativ, în data de 2 august 2010, la producătorul de îngheţată Top Gel Prod SRL, din judeţul Dolj. Cu acest prilej s-a constatat că îngheţata ‘Eli cu aromă de iaurt şi topping de caise’ prezenta deficienţe de etichetare, colorantul fiind înscris incorect în lista ingredientelor, respectiv ‘colorant portocaliu’ în loc de ‘colorant galben-orange (E 110)’.

Din documentele tehnice a rezultat că ‘acest tip de colorant este admis de Ordinul 438/295/2002 privind aditivii alimentari’, producătorul utilizând incorect denumirea comercială a acestuia pe eticheta produsului, se arată în comunicatul menţionat.

Pentru această deficienţă, comisarii CJPC Dolj au oprit temporar de la comercializare întreaga cantitate de 27.500 de caserole de îngheţată, până la intrarea în legalitate, şi au sancţionat operatorul economic cu amendă contravenţională în valoare de 3.000 lei.

Aditivul E-110 poate produce intoleranţă la persoanele sensibile la salicilaţi şi poate intensifica simptomele caracteristice astmului şi alergiilor. Potrivit unor studii, colorantul galben-orange ar favoriza hiperactivitatea la copii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata