Instanţa a judecat recursurile lui Dan Diaconescu şi Doru Pârv

4

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au judecat vineri (25 iunie 2010) recursurile declarate de patronul OTV, Dan Diaconescu, şi clarvăzătorul Doru Pârv, urmând ca instanţa să se pronunţe în câteva ore dacă cei doi vor rămâne în arest, într-un dosar în care sunt acuzaţi că l-au şantajat pe primarul comunei arădene Zărand, Ion Moţ.

Şedinţa de judecată a început cu întârziere, la ora 13,30, după ce jandarmii au fost nevoiţi să evacueze aproximativ 100 de susţinători ai lui Dan Diaconescu, care invadaseră holurile tribunalului şi făceau gălăgie.
Primul care a vorbit a fost avocatul Gheorghiţă Mateuţ, care s-a referit în principal la mai multe nereguli săvârşite de procurorii DNA în instrumentarea anchetei şi de judecătoarea Elena Zamfir de la Judecătoria Sectorului 1, cea care a decis, miercuri, arestarea celor doi inculpaţi pentru 29 de zile.

Astfel, Mateuţ a arătat că judecătoarea a fost incompatibilă cu acest caz, deoarece s-a antepronunţat atunci când a admis cererea procurorilor de percheziţionare a casei lui Dan Diaconescu şi a sediului OTV. El a mai susţinut că procurorii l-au audiat pe patronul OTV doar în calitate de învinuit, nu şi de inculpat.
Avocatul a pus la îndoială şi criteriile după care procurorii au tradus „limbajul codificat” ce apare în convorbirile telefonice aflate la dosar, întrebându-se de unde ştie DNA că ”două plasme” înseamnă ”200.000 de euro” sau că ”127 negre” înseamnă ”127.000 de euro”.

Mult mai ”colorată” a fost pledoaria procurorului Gheorghe Bocşan, cel care a şi desfăşurat ancheta în acest dosar.
Anchetatorul a ţinut să clarifice împrejurările care l-au determinat să-l pună sub acuzare de Dan Diaconescu, deşi acesta avea, în urmă cu un an, doar calitatea de martor în dosar.
El a arătat că Doru Pârv l-a minţit în timpul anchetei, atunci când a adus un cazier ”curat”, deşi acesta fusese condamnat pentru furt. Bocşan a explicat că acesta a fost şi motivul pentru care a schimbat încadrarea juridică în cazul lui Pârv din trafic de influenţă în infracţiunea de şantaj.

Procurorul susţine că în momentul în care a fost minţit de Doru Pârv şi-a dat seama că nu era nici pe departe clarificată participarea altor persoane în acest caz de şantaj şi a luat decizia să continue cercetările.
Urmarea au fost peste 18.000 ore de convorbiri telefonice înregistrate, cuprinse pe 15 DVD-uri şi două înregistrări ambientale, probe care atestă, în opinia lui, vinovăţia lui Dan Diaconescu. Pe baza acestor noi probe, Gheorghe Bocşan a luat decizia de a-l pune sub acuzare pe patronul OTV.

”Ştiu că inculpaţii nu mă preferă pe mine, ci pe colega mea de anchetă, procuroarea Carmen Ţundrea. Însă ce s-ar întâmpla dacă fiecare inculpat şi-ar alege procurorul? Am ajunge în situaţia parchetului privat, propus cu ceva timp în urmă de domnul Dinu Patriciu”, a spus ironic Gheorghe Bocşan.
Procurorul a declarat că şi Dan Diaconescu a minţit când a fost audiat ca martor.

”Mi-a spus că nu a auzit niciodată de primarul din Zărand. A minţit cu neruşinare. Chiar ne gândim să extindem urmărirea penală împotriva lui pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă. Faptul că a minţit m-a făcut să aprofundez ancheta în acest dosar, altfel adevăratul organizator al şantajului ar fi rămas nedescoperit şi ar fi continuat să mintă”, a declarat procurorul.

Gheorghe Bocşan a ironizat şi ocupaţia de ”ghicitoare” a lui Doru Pârv, considerând că acesta este doar un ”şarlatan”.
”Are la activ două infracţiuni de furt şi un cabinet de ghicitorie. Activitatea lui seamănă mai mult a şarlatanie. Dan Diaconescu l-a făcut star, dându-i o emisiune la OTV. Cine ne garantează nouă că nu va continua să şantajeze şi să înşele oamenii prin aceea emisiune”, a adăugat reprezentantul DNA.

Discursul procurorului a produs rumoare în sala de judecată, iar o avocată a izbucnit, spunându-i că nu-l mai suportă. Lucrurile s-au liniştit, după ce judecătorii au dat-o afară din sală. Procurorul şi-a continuat pledoaria arătând că Doru Pârv i-a mărturisit la audieri că primarul din Zărand i-a cerut să-i omoare un rival ”prin vrăji”, dar că l-a refuzat, iar edilul vrea să se răzbune acum.
Gheorghe Bocşan a luat în vizor şi OTV-ul. El a susţinut că Dan Diaconescu este ”patronul, creatorul, spiritul acestui post de televiziune, unde el face ce vrea, are mii de amenzi neplătite date de CNA”.

”Denigrează în fiecare seară pe cineva. Dacă îl puneţi în libertate va continua să facă acest lucru. Înţelegem libertatea presei, dar Dan Diaconescu a deturnat sensul acesteia. În câţiva ani, a făcut o avere de 34 milioane de euro, dintr-o televiziune-garsonieră, asta ridică multe semne de întrebare.
Şi acum OTV continuă să denigreze, inclusiv pe mine. Am fost făcut copil tâmpit, limbric, am cap de râmă, un bou de procuror şi s-a spus că toţi procurorii sunt pedofili”, şi-a încheiat procurorul pledoaria.

În ultimul cuvânt, Dan Diaconescu le-a spus judecătorilor că acest dosar este o înscenare împotriva lui pusă la cale de procuror.
„Mi-au pus telefonul sub ascultare acum un an de zile, fără să fiu pus sub acuzare. Se doreşte arestarea mea şi închiderea postului OTV. Procurorul a decis arestarea mea înainte de a avea probe solide. Procurorul a însăilat o poveste. DNA ar fi trebuit să-l aresteze pe primar şi nu pe ziaristul care l-a demascat.

Procurorul mi-a spus la DNA că nu înţelege de ce las pe oricine să vorbească la OTV, m-a făcut neruşinat, din discursul lui transpare o ură împotriva mea. La şedinţa de la Judecătoria Sectorului 1, domnul procuror s-a bucurat ca un toreador care a ucis un taur, atunci când s-a anunţat arestarea mea. Domnul procuror vrea să demonstreze că sunt un element extrem de periculos. Am 65% credibilitate în România. Spune că am invitat la OTV numai infractori.

Înseamnă că şi Traian Băsescu, Elena Udrea sau Emil Boc sunt infractori. Am dat 2 milioane de euro pentru acte umanitare şi 10 milioane euro premii la oameni. Nu sunt eu de vină că în spatele meu anumiţi colegi fac manopere”, a declarat Dan Diaconescu.
La rândul său, Doru Pârv a afirmat că nu este ghicitor, ci clarvăzător şi că are patru atestate de la institute de parapsihologie din străinătate. El a susţinut că banii de care se vorbeşte în dosar erau o datorie a primarului către el, iar Dan Diaconescu nu are nicio legătură în acest caz.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata