Investitii de peste 10 miliarde de euro pentru inlocuirea retelelor de distributie a energiei electrice

23

Directorul General de la Electrica, Catalin Stancu, a declarat joi ca Romania are nevoie de investitii uriase, de peste 10 miliarde de euro pentru inlocuirea vechi retele de distributie. Dezvaluirea a avut loc in cadrul conferintei Energia in Priza organizata de ziarul Bursa.

„In acest moment, reteaua de distributie si transport din Romania este peste 60% cu durata de viata indeplinita, adica este o structura relativ veche. Daca e sa traducem acest lucru in cifre, comparat cu media tarilor central si est europene, SAIDI – durata medie de intrerupere pe an de consumator – este sub 100 de minute, iar in Romania este 270 de minute. Aceasta se traduce relativ simplu: exista o nevoie evidenta de investitii masive de infrastructura”, a specificat Catalin Stancu.

Directorul General al Electrica a dezvaluit evaluarile efectuate de Federatia Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie care au ajuns la suma de 10 miliarde de euro, investitii ce trebuie facute doar pentru inlocuirea retelei de distributie. Aceasta este foarte veche, durata de viata fiind depasita de multa vreme. Deoarece aceste investitii vor avea impact asupra consumatorilor, directorul Electrica a scos in evidenta faptul ca trebuie descoperiti rapid consumatorii vulnerabili din retea.

„In mod normal, din motive obiective de limitare a capacitatii in piata, distribuitorii din Romania ar putea realiza intre 350 si 400 de milioane de euro pe an, ceea ce s-ar traduce la o perioada de peste 25 de ani de recuperare a gap-ului tehnologic”, a declarat Catalin Stancu.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata