Iohannis: Discuţia pe Constituţie – cu mare plăcere după anul 2016

19

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni că o discuție pe tema Constituției nu este potrivită în acest moment, arătând că ea ar trebui să aibă loc după anul electoral 2016.

„În ce privește Constituția nu mi se pare o idee bună să ne apucăm acum, practic în an electoral, mai sunt câteva luni până începe efectiv anul electoral 2016, să discutam Constituția. Așa ceva nu se face. Constituția se discută și se modifică într-o perioadă de calm politic. Asta înseamnă după anul electoral, nu înaintea anului electoral. Dacă nu s-au înțeles imediat după alegerile din 2012, când cred că a existat și o majoritate confortabilă, cum s-ar înțelege acum, când fiecare partid politic nu numai că vrea, are chiar datoria să se profileze în fața electoratului? Discuția pe Constituție — cu mare plăcere după anul 2016″, a spus Iohannis, într-o conferință de presă, la Palatul Cotroceni.

Întrebat cu privire la declarația președintelui interimar al PSD, Liviu Dragnea, referitoare la disponibilitatea pentru o colaborare cu el în privința Constituției, șeful statului a răspuns că este foarte bine să existe un dialog politic pe anumite teme.

„Este foarte bine ca în anumite chestiuni sensibile să existe consens, discuție, cum am avut la Codul fiscal de exemplu, dar în ansamblu rolul partidelor politice nu este să lucreze consensual, ci fiecare să își prezinte viziunea, ideile, politicile publice”, a arătat Iohannis.

El a spus că nu reproșează Opoziției că lucrează prea mult în consens cu Puterea.

„Cred că a fost nevoie de o colaborare rezonabilă și pe zona Codului fiscal, cum cred că o inițiativă lăudabilă este recredibilizarea Parlamentului. Dar, în rest, partidele trebuie să se profileze, ori asta nu se poate lucrând împreună”, a explicat Iohannis.

Președintele interimar al PSD Liviu Dragnea a declarat luni că, pentru ca toate alegerile să aibă loc în același an, trebuie modificată Constituția și a adăugat că, în privința acestui subiect, așteaptă răspuns din partea PNL și a președintelui Klaus Iohannis.

„Așa cum am spus, pentru a avea toate alegerile în același an e nevoie de modificarea Constituției. Principiul la care m-am referit și anume organizarea alegerilor în același an poate avea o variantă, varianta la 4 ani, care ar implica scurtarea mandatului parlamentarilor următorului mandat până în 2019, dar ar însemna și scurtarea mandatului președintelui, ceea ce nu mi se pare corect, sau varianta în care mandatul președintelui rămâne de 5 ani și se extinde mandatul pentru ceilalți aleși parlamentari și aleși locali”, a afirmat Dragnea la finalul ședinței Biroului Permanent Național al PSD. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News