Ionuţ Dumitru: Reducerea TVA se va transmite în preţ în proporţie de 50%-60%; inflaţia va fi aproape de zero la finalul anului

0

Reducerea TVA la produsele alimentare la 9%, de la 1 iunie, nu se va transmite complet în scăderea prețurilor, ci doar 50% – 60%, ceea ce va duce la o inflație aproape de zero la finalul anului 2015, a declarat joi președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

„Șansele ca scăderea TVA să se vadă în prețuri este foarte mare, important este în ce măsură. La un calcul matematic, dacă se transmite 100%, ar însemna o reducere de 12%. Evident că nu se va întâmpla asta. Nu s-a întâmplat niciodată să ai o transmisie de 100% din modificarea da taxe în prețul final. Când s-a majorat TVA, transmisia a fost de 65%. La nivel european, au fost țări în care s-a redus TVA, iar transmisia a fost de 30% — 35%. Presupunerea mea este că ar putea fi o transmisie de 50-60% care ar însemna o inflație aproape de zero la sfârșitul anului”, a explicat Ionuț Dumitru.

Referitor la declarațiile vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, cu privire la pachetul de modificare a Codului Fiscal, Ionuț Dumitru a spus că, probabil, și reprezentanții Comisiei au fost luați prin surprindere de amploarea acestui pachet.

„Discutăm de un pachet foarte amplu de relaxare fiscală, toate taxele principale sunt proiectate a scădea în anii următori și, în acest context, evident că îngrijorarea provine din angajamentele pe care ni le-am asumat la nivel european, menținerea deficitului structural la 1%, ceea ce înseamnă un deficit efectiv în jur de 1% sau chiar mai mic în anii următori, și cât de consistent este acest angajament cu pachetul de relaxare fiscală. Până în momentul de față nu avem un răspuns la modul în care acest pachet va fi compensat în interiorul bugetului, pentru că este absolut clar că angajamentele asumate nu ne permit un derapaj bugetar, în sensul creșterii deficitului, iar cu datele pe care le avem acum, așa cum am calculat și noi, iar datele noastre sunt convergente cu datele Comisiei se pare că deficitul ar sări de 3% din PIB începând cu 2016. Ceea ce, evident, că provoacă îngrijorări la nivelul Comisiei, pentru că ar însemna o declanșare a procedurii de deficit excesiv pentru România”, a mai spus Dumitru.

În privința excedentului bugetar anunțat de autorități, președintele Consiliului Fiscal a reamintit faptul că a fost obținut prin reducerea drastică a investițiilor publice. „Anul trecut am avut investiții publice la minimul ultimilor șapte ani, iar anul acesta vedem o scădere abruptă a investițiilor publice, pe primele trei luni ale anului de minus 38%”, a precizat Dumitru.

El a subliniat și faptul că implementarea măsurilor cuprinse în proiectul de Codul Fiscal va genera o reinflamare a deficitului fiscal care va îndepărta România de obiectivul aderării la zona euro.

„Angajamentul pe care noi ni l-am asumat, de aderare la euro în 2019, a fost doar un angajament politic, declarativ. Nu a fost niciodată un angajament asumat, în care să avem, practic, și un drum de parcurs, cu o agendă clară, pe care trebuie să o realizăm până a ajunge la acel moment pentru a fi pregătiți. Este absolut clar, din punctul meu de vedere, că noul pachet fiscal care reduce foarte mult taxele și ne conduce într-o zonă în care deficitul fiscal se reinflamează ne depărtează foarte mult de acest obiectiv 2019”, a subliniat președintele Consiliului Fiscal. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News