Iosif Armaş conduce imperiul din Herculane spre faliment

– Considerată mult timp drept cea mai frumoasă din Europa, staţiunea balneoclimaterică Băile Herculane traversează una dintre cele mai dificile perioade din istoria sa

– Principala problemă a acestei staţiuni este reprezentată de modul defectuos de administrare a societăţii „Hercules” SA, cea care deţine o mare parte dintre cele mai importante facilităţi de cazare şi tratament din zonă

– „Hercules” SA a fost privatizată în 2001, cumpărătorul pachetului majoritar de acţiuni fiind firma „Argirom Internaţional”, controlată de omul de afaceri Iosif Armaş

– În urmă cu doi ani, „Argirom Internaţional” a intrat în insolvenţă, această situaţie afectând direct şi societatea „Hercules” SA

– Economiştii susţin că „Hercules” SA poate intra oricând în insolvenţă

 

Băile Herculane este o staţiune balneoclimaterică atestată documentar încă din anul 153 e.n.. „În perioada civilizaţiei romane, staţiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atracţie pentru aristocraţia Romei antice. Impresionaţi de excepţionala putere tămăduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sosiţi în Dacia le-au închinat un adevărat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules”, se arată pe pagina de internet dedicată Băilor Herculane.

Istoria modernă a Băilor Herculane a început după 1718, în cadrul Imperiului Austriac, acesta fiind locul preferat de relaxare pentru aristocraţia austriacă. Nu vom insista cu prezentarea în amănunt a acestei staţiuni şi a potenţialului rol al acesteia în turismul românesc, pentru că şi cel mai puţin avizat cititor a auzit măcar o dată despre miraculoasele izvoare termale de la Băile Herculane.

Demersul nostru se va concentra pe ideea, susţinută cu cifre seci, că societatea care ar trebui să pună în valoare cea mai mare parte a bogăţiilor acestei staţiuni, SC “Hercules” SA, se află în pragul dezastrului.


Iosif Armaş a primit cu dedicaţie „Hercules” SA de la Dan Matei Agathon

În 2001, guvernarea PSD de la acea vreme a constatat că starea materială a societăţii „Hercules” SA, cea care deţinea cea mai mare parte din facilităţile staţiunii Băile Herculane, era degradată şi avea nevoie urgentă de investiţii în reabilitare şi modernizare.

Ca atare, în august 2001, firma „Argirom Internaţional” SA, patronată de omul de afaceri Iosif Armaş, a cumpărat prin negociere directă pachetul de acţiuni deţinut de stat la „Hercules” SA, angajându-se la un amplu program de investiţii.

Urmarea: astăzi, o mare parte din cele mai importante active ale „Hercules” SA au fost înstrăinate, fie prin vânzare directă, fie în cadrul unor operaţiuni de executare silită, din cauza datoriilor. Iar procesul continuă. Mai mult, nici bunurile care au mai rămas în proprietatea „Hercules” SA nu au beneficiat de investiţiile necesare, aflându-se acum într-o avansată stare de degradare.

Care a fost punctul zero al acestei prăbuşiri a societăţii „Hercules” SA? Momentul privatizării, atunci când ministrul Turismului de la acea vreme, Dan Matei Agathon, a avizat vânzarea respectivei societăţi către Iosif Armaş, a cărui firmă „Argirom Internaţional” SA, avea drept principal obiect de activitate „Comerţ cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi şi tutun”! În acest mod, au intrat în posesia lui Armaş cele mai importante facilităţi de cazare şi tratament din Băile Herculane.

 

„Argirom Internaţional” a intrat în insolvenţă în urmă cu doi ani

Departe de a deveni investitorul de care avea nevoie staţiunea „Băile Herculane”, societatea „Argirom Internaţional” SA şi-a dovedit din plin incapacitatea de a administra o avere de talia celei deţinută de „Hercules” SA.

În primul rând, „Argirom Internaţional” (J40/5797/1994; CUI 5478708), firmă controlată de fostul deputat PSD Iosif Armaş, are probleme mari, foarte mari. Declinul acestei societăţi a început în 2006, când afacerile acesteia aproape s-au înjumătăţit comparativ cu anul anterior, iar pierderile s-au adâncit. În 2007, 2008 şi 2009 societatea nici măcar nu a mai depus datele de bilanţ, iar în 2008, din cauza problemelor financiare, „Argirom Internaţional” SA a intrat în insolvenţă, ca urmare a solicitării depuse la Tribunalul Bucureşi la data de 3 decembrie 2007 de căre SC BIOCHEM SRL şi Administraţia Finanţelor Publice Sector 1.

Instanţa a admis cererea în data de 19 martie 2008, iar în 5 mai 2010 a dispus “ridicarea dreptului de administrare a debitoarei SC Argirom International SA, în parte”.
Instanţa a motivat această decizie prin faptul că “debitoarea şi-a manifestat intenţia de reorganizare a activităţii si prin urmare nu i s-a ridicat dreptul de administrare, însă pentru a cere transparenţă si lichidităţile debitoarei necesare derulării actelor şi faptelor de comerţ, în perioada de observaţie, se va ridica dreptul de administrare numai în parte”.

Anterior intrării în insolvenţă, “Argirom Internaţional” SA intrase şi în atenţia Centralei Incidentelor de Plăţi, după ce în februarie 2007 banca a refuzat la plată un cec în valoare de 42.000 RON emis de această societate, iar în perioada noiembrie 2006 – octombrie 2007 au fost respins la plată 6 Bilete la Ordin, în valoare totală de 6.427.344,71 RON. La acestea s-au mai adăugat şi două incidente minore la plata cu Bilete la Ordin, în valoare de 252.117,8 RON.

 

“Hercules” SA nu respectă “principiul continuităţii activităţii”

Insolvenţa „Argirom Internaţional” SA este un proces aflat în derulare, finalitatea acestuia depinzând de deciziile creditorilor şi alte instanţei. În schimb, situaţia dificilă prin care trece firma fanion a lui Iosif Armaş afectează în mod direct şi societatea „Hercules” SA (J11/29/1991; CUI 1070543), la care Armaş deţine pachetul majoritar de acţiuni (61,19984%), prin intermediul „Argirom Internaţional” SA, şi la care exercită şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie.

Începând din 2005, „Hercules” SA şi-a diminuat constant numărul de angajaţi, de la 722 în anul respectiv, la 192 în anul 2009. De asemenea, dacă în 2006 şi 2007 cifra de afaceri s-a plasat constant în jurul valorii de 21 milioane RON, în 2008 aceasta a scăzut la 13,5 milioane RON, ca în 2009 să se prăbuşească la un neverosimil 2,6 milioane RON.

Anul 2007 a fost ultimul profitabil pentru „Hercules” SA, cu un rezultat pozitiv al exerciţiului financiar de 2,78 milioane RON.
În 2008, în schimb, s-au înregistrat pierderi de 3,66 milioane RON, iar rezultatul negativ al anului 2009 este incredibil: pierderi de 8,6 milioane RON.

În plus, începând cu 2007, societatea a intrat şi în evidenţele Centralei Incidentelor de Plăţi, acumulând până acum un total de 37 de Bilete la Ordin refuzate la plată, în valoare cumulată de 1.263.062,11 RON, la care se adaugă cinci incidente minore cu Bilete la Ordin, în sumă de 381.976,31 RON. Şi datoriile „la stat” sunt însemnate, acestea cumulând, la finalul lunii iunie a acestui an, 511.978 RON.

Analizând rezultatele financiare ale SC „Hercules SA”, auditorul financiar al societăţii, firma SC AUDIT DROBETA SRL, conchide că „societatea nu respectă principiul continuităţii activităţii”. Continuitatea activităţii se bazează pe presupunerea că, într-un viitor previzibil, unitatea îşi continuă în mod normal activitatea, fără să intre în starea de faliment, de lichidare sau de reducere sensibilă a activităţii. În termeni profani, “Hercules” SA se află pe marginea prăpastiei.

 

„Argirom Internaţional”, pietroiul atârnat de gâtul Herculanelor

Atunci când un auditor afirmă că firma auditată nu respectă principiul continuităţii activităţii, el este obligat să prezinte şi elementele care au concurat la emiterea acestei judecăţi.

În cazul „Hercules” SA, explicaţiile sunt simple: fondul de rulment este negativ şi arată că mijloacele fixe nu sunt finanţate în totalitate din surse proprii, ceea ce indică dependenţa societăţii faţă de furnizorii de capitaluri, riscul creditorilor fiind mare; întrucât nevoia de fond de rulment este negativă, societatea nu poate să finanţeze în totalizate fondul de rulment negativ, ducând la o trezorerie negativă, ce arată dependenţa faţă de băncile finanţatoare.

Acest indicator separă întreprinderile sănătoase de cele în stare de faliment. Întrucât acest indicator nu se poate calcula din cauza insuficienţei brute din exploatare, societatea se confruntă cu dificultăţi de natură financiară.

Analizând rata capacităţii de rambursare, auditorul afirmă că „Hercules” SA nu-şi poate rambursa datoriile, întrucât societatea nu degajă capacitatea de autofinanţare. În plus, compania poate intra în orice moment în insolvenţă, avertizează auditorul.

Dincolo de sentinţele reci ale auditorului financiar, chiar administratorii societăţii (Consiliul de Administraţie este condus de Iosif Armaş) afirmă, în raportul aferent anului 2009:

„Societatea HERCULES SA depinde semnificativ de clientul (acţionarul majoritar) a cărui stare de insolvenţă are un impact negativ asupra activităţii societăţii”; „Riscul de lichiditate este crescut, datorită neîncasării clientului principal, care este în insolvenţă”. Altfel spus, starea de insolvenţă a „Argirom Internaţional” afectează direct performanţele economice ale „Hercules” SA.

În plus, nici perspectivele pentru anul 2010 nu sunt printre cele mai strălucite. În acelaşi raport redactat la finalul anului trecut, se menţionează câţiva factori de incertitudine pentru anul în curs: „creanţele neîncasate care se ridică la suma de 10.467.343 RON şi care obligă societatea să continue să vândă active pentru a plăti datoriile; lipsa unor contracte care să asigure o certitudine privind sosirea turiştilor; datoriile la bugetul consolidat al statului ce vor conduce la executarea silită a unor imobile (hotel Roman şi Afrodita, ce se află sub sechestru).

Conform informaţiilor publicate în presa locală, o parte dintre aceste executări silite s-au derulat deja, alte proceduri din această categorie fiind pe cale să se desfăşoare.

 

Staţiunea Băile Herculane, „fluturată” ca obiectiv strategic pentru Guvern

În primăvară, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, afirma că în acest an va fi lansat un proiect-pilot pentru Staţiunea Băile Herculane, prin care statul să salveze staţiunea atât de cunoscută pe vremuri:

„Dorim să investim în infrastructura care aparţine autorităţii publice locale. Este un prim exemplu de implicare în forţă a statului român pentru salvarea unui obiectiv turistic strategic pentru Guvern. Trebuie să reglăm situaţia din Herculane, deoarece proprietatea se află la o companie privată, care nu a investit nimic acolo şi privatizarea a fost realizată după alte criterii decât cele în interesul turismului. Prin acest proiect, vrem să arătăm cum ar trebui să arate staţiunea balneară”, a declarat Elena Udrea. În acest sens, se va încerca atragerea unor investitori privaţi, iar necesarul investiţiilor în staţiune s-ar ridica la câteva milioane de euro.

Staţiunea Băile Herculane a mai fost la un moment dat, în 2001, obiectiv strategic pentru Guvernul de atunci, iar Agathon, ministrul de atunci al Turismului, susţinător al brandului „Dracula”, a găsit de cuviinţă să-i facă un cadou lui Armaş. Urmarea se cunoaşte. Să vedem ce va face titularul din prezent al acestui minister, Elena Udrea, cea care a perseverat în a căuta branduri de ţară, asemenea predecesorului său, trecând de la „land of choice” la îndemnul explorării „Grădinii Carpatine”…

 

Argirom InternationalBaile Herculanedate financiareexecutare silitafalimentHercules SAinsolventaIosif Armasizvoare termalestatiunestatiune balneoclimaterica
Comentarii (0)
Adaugă comentariu