IPP: În România sunt peste şapte milioane de beneficiari de asistenţă socială

11

Peste șapte milioane de persoane beneficiau în anul 2013 de diferite forme de asistență socială, a declarat, marți, în cadrul unei dezbateri, directorul de programe al Institutului pentru Politici Publice (IPP) Elena Tudose.

Potrivit acesteia, în cazul a 95% dintre aceștia statul făcea plăți „pasive”.

În ceea ce privește Capitala, numărul persoanelor cu dizabilități înregistrate în municipiul București în anul 2013 era de 57.612, dintre care 53.615 adulți și 3.997 copii.

Dintre adulții cu dizabilități, doar 1,01% sunt îngrijiți în instituții, susține Elena Tudose.

Ea susține că la nivelul Capitalei este necesară în acest moment „o împărțire clară” a responsabilităților în furnizarea de servicii sociale.

Tudose a mai subliniat că un număr semnificativ de persoane care primesc servicii sociale provin din Ilfov.

Directorul de programe al IPP a susținut că Bucureștiul are un profil aparte din perspectiva nevoii de servicii sociale, profil care este mult mai complex.

În ceea ce privește costul mediu pe beneficiar pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilități în diferite categorii de servicii în sistemul public, acesta a variat între 1.500 de lei pe lună și 4.353 lei pe lună.

Elena Tudose a mai afirmat că pentru serviciile furnizate copiilor aflați în situații de risc costul mediu al serviciilor este cuprins între 1.770 de lei/lună și 4.002 lei/lună.

Directorul general în Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, Cosmina Ioana Simiean Nicolescu, a spus că până la sfârșitul anului va fi realizat „într-o formă sau alta” un proiect de lege privind contractarea serviciilor sociale.

Prezentă la dezbatere, Violeta Alexandru, director al Institutului pentru Politice Publice, a susținut că și societatea civilă are nevoie să-și realizeze propriile evaluări față de capacitatea pe care o are să gestioneze servicii sociale, întrucât serviciul oferit trebuie să fie de calitate.

„Societatea civilă trebuie să-și pună problema susținerii pe termen lung a acestor servicii sociale. Atât autoritățile locale cât și ONG-urile trebuie să ducă acest efort împreună”, a mai spus Violeta Alexandru. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata