Irimescu: România şi-a păstrat cota la calcan pentru 2016, însă trebuie întărit controlul

3

România și-a păstrat cota la calcan pentru 2016 la 43,2 tone, însă va trebui să adopte anumite măsuri de reducere a punctelor de debarcare și a permiselor de pescuit, în timp ce perioada de prohibiție a fost extinsă cu o lună, a declarat, marți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu.

„După multe negocieri și angajamente serioase din partea noastră, România și-a păstrat cota la calcan pentru 2016 la 43,2 tone, dar s-a prelungit perioada de prohibiție care era inițial de la 1 aprilie până la 31 mai, cu încă o lună, respectiv până la 30 iunie, pentru ambele state, România și Bulgaria. O altă măsură vizează reducerea punctelor de debarcare, noi avem 14 și le vom reduce la 10, iar numărul permiselor de pescuit la calcan trebuie reduse cu 20%, Bulgaria cu 25% pentru că are o flotă mai mare. La rechin — câinele de mare nu s-a introdus cotă, însă ne-am obligat să nu pescuim mai mult decât s-a pescuit în acest an. ANPA (Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură — n.r.) trebuie să facă ceea ce trebuia să facă de mult, respectiv inspecție și să asigure că nu se pescuiește peste cotă”, a spus Irimescu.

Comisia Europeană vine cu propunerea privind amendarea sau introducerea de noi cote în baza unui raport pe care îl întocmește un comitet științific în care este este prezentă cu cercetători și România.

„În fiecare an, în luna decembrie, se adoptă un regulament privind cotele de pescuit la Marea Neagră până în acum sunt cuprinse două specii în cotă — șprot și calcan. România are la șprot 3.440 de tone dar nu e de interes economic, nu e valoros, iar la calcan este de 43,2 tone. În acest an cercetătorii au spus că situația este foarte proastă la două stocuri de pește, respectiv la calcan și rechin — câinele de mare. În contextul în care cota este neschimbată de mai mulți ani, efectele nu au fost cele scontate și situația este gravă la calcan, CE a propus inițial să aplice o cotă zero”, a explicat Irimescu.

Șeful MADR a mai precizat că subiectele din Consiliul Pescuit și Agricultură au vizat sectoarele cărnii de porc și cele am mierii.

Polonia a cerut, în contextul embargoului rus care continuă și din cauza căruia prețurile au scăzut foarte mult, să aplice pe lângă stocarea privată și reintroducerea restituției la export, un mecanism care compensează diferența între prețul internațional și prețul european. Noi, alături de alte state am cerut deocamdată măsuri alternative care să permită pieței europene să se echilibreze și să își revină. Un alt subiect important a fost cel legat de mierea de pe piața europeană. Deoarece UE importă multă miere, Ungaria consideră că ar trebui să se introducă o etichetare a sursei. Ei propun să fie etichetat ca miere amestecată din afara UE, miere amestecată din UE și miere amestecată UE și non UE. Ne-ar avantaja și pe noi. Mierea de pe piața europeană se ridică 200.000 tone, iar noi producem 20.000 de tone în fiecare an și în jur de 10.000 de tone exportăm care de fapt este amestecată cu una mai slabă calitativ”, a explicat Irimescu.

Șeful MADR a precizat că un alt subiect interesant a fost cel legate de sprijinirea tinerilor fermieri. ‘Am solicitat și eu să identifice la nivel european anumite măsuri pentru spijinirea tinerilor pentru că România are una dintre cele mai îmbătrânite populații agricole’, a mai spus Achim Irimescu.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a participat luni și marți, la Bruxelles, la Consiliul Agricultură și Pescuit al Uniunii Europene.

La reuniunea din 14—15 decembrie 2015, miniștrii Agriculturii din statele membre au încercat să ajungă la un acord politic cu privire la posibilitățile de pescuit pentru 2016, aplicabile în apele UE și pentru navele din UE, în anumite ape din afara UE. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata