Isărescu a dispus formarea unei comisii în cazul monedei cu Miron Cristea

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a dispus formarea unei comisii care să analizeze şi propună soluţii în cazul monedei aniversare cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Miron Cristea.

Ieri am primit o scrisoare din partea Muzeului Holocaustului, semnată de Radu Ioanid, director la Muzeul Holocaustului. Am dispus formarea unei comisii ca să analizeze această situaţie şi Comisia să propună soluţii de rezolvare, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, guvernatorul Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a precizat că, ‘în mod categoric şi sub nicio formă’, emisiunile numismatice ale BNR nu doresc să rănească sentimentele cuiva, cu atât mai mult să transmită mesaje xenofobe, rasiste sau antisemite, ci, dimpotrivă, urmăresc promovarea valorilor naţionale şi ale democraţiei.

‘Această emisiune este dedicată Bisericii Ortodoxe Române şi nu unui patriarh şi cu atât mai puţin premierului Miron Cristea’, a spus Isărescu.

În acest an, BOR, care a jucat un rol crucial în istoria poporului român, are o dublă aniversare, 125 de ani de la autocefalie şi 85 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Ortodoxe Române. Cu această ocazie, BNR a pus în circulaţie, în scop numismatic, cinci monede din argint dedicate patriarhilor Bisericii Ortodoxe Române.

Moneda care îl prezintă pe Miron Cristea a fost criticată de reprezentanţii Muzeului Holocaustului. Patriarhul Miron Cristea, care a fost şi premier între 1938 şi 1939, este responsabil pentru revizuirea legii cetăţeniei, în urma căreai 225.000 de evrei (37 la sută dintre evreii care trăiau în România) au rămas fără cetăţenia română.

evreiguvernatorul BNRHolocaustMiron CristeaMugur Isarescupatriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Comentarii (0)
Adaugă comentariu