Isărescu: Vom ieşi din recesiune numai prin constrângeri bugetare tari

19

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat, miercuri, că România va ieşi din recesiune numai prin constrângeri bugetare dure, subliniind că nu este de acord cu ideea că Fondul Monetar Internaţional (FMI) ne-a salvat ca stat, ci doar ne-a finanţat balanţa de plăţi.

„FMI-ul nu ne-a salvat ca stat. El a fost creat pentru a finanţa balanţa de plăţi, cu condiţionalităţile sale. FMI şi-a făcut datoria faţă de România, dar România nu a făcut acest lucru. Sperăm să ne oprim aici cu creşterea de venituri bugetare. FMI nu a fost deloc generos cu noi. S-au creat confuzii regretabile care ne depăşesc şi pe noi. Vom ieşi din recesiune numai prin constrângeri bugetare tari’, a explicat Isărescu.

Potrivit oficialului BNR, deşi firmele româneşti afirmă că sunt supraimpozitate, statul nu are bani.

Isărescu a făcut unele precizări şi pe marginea conceptului de fond de pensii, considerând că ‘România are buget de pensii, nu fonduri’.

„Fondurile de pensii sunt, de fapt, bugete de pensii. România are buget de pensii, nu fonduri. Este o discrepanţă între cele două termene. Ideea că pensiile în România sunt plătite din contribuţiile actualilor pensionari este greşită. Nu înseamnă că omul trebuie să fie plătit la pensie din banii lui. Cu banii lui s-au plătit pensiile celor de dinaintea lui. Vreau să văd cât mai mulţi români că revin în ţară pentru a contribui la bugetul de pensii’, a afirmat Mugur Isărescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata