Jandarmul Anului, premiat de ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea

2

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a acordat joi titlul onorific de ‘Jandarmul Anului’ plutonierului major Alexandru Petre Stan din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa care, aflat în timpul liber, a intervenit la strigătele de ajutor ale unei minore agresată de un individ.

Acesta intrase prin efracţie în casă, dar jandarmul a reuşit prinderea şi predarea agresorului către poliţie.

Potrivit unui comunicat al MAI , în cadrul evenimentului dedicat Zilei Jandarmeriei Române, ministrul Gabriel Oprea a transmis un mesaj de felicitare jandarmilor români din ţară, din misiunile internaţionale şi teatrele de operaţii, în care şi-a manifestat respectul faţă de cei care „îmbracă cu mândrie uniformă militară şi servesc Patria”.

„Am un respect deosebit pentru cei care îmbracă cu mândrie uniforma militară şi servesc Patria — aici sau peste hotare. Am toată onoarea pentru veteranii acestei arme şi le mulţumesc pentru anii pe care i-au trudit într-o instituţie de forţă, aşa cum este Jandarmeria Română. Tuturor vă transmit un profund gând de preţuire şi recunoştinţă… Fiţi mândri de statutul dumneavoastră, faceţi onoare hainei militare pe care o purtaţi şi nu uitaţi niciodată că misiunea dumneavoastră se desfăşoară 24 de ore din 24, 7 zile din 7 în serviciul cetăţenilor”, a spus Oprea, în mesajul său.

În cadrul ceremoniei, alţi patru subofiţeri jandarmi din Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj au fost înaintaţi în gradul următor, în mod excepţional, pentru curajul de care au dat dovadă în misiunea de salvare de la înec a doi copii de 6 şi, respectiv, 10 ani, căzuţi în apele îngheţate ale lacului Filiaşi, judeţul Dolj.

„Sunt convins că în fiecare zi, în orice colţ din ţară există camarazi de-ai dumneavoastră, la fel de merituoşi, pe care probabil nu o să-i cunoaştem niciodată, dar care la fel de justificat ar putea fi aici, în sală, alături de noi”, a declarat ministrul.

Totodată, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, prin ordin al viceprim-ministrului pentru Securitate Naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, 140 de ofiţeri jandarmi şi 356 de subofiţeri din întreaga ţară au fost înaintaţi în grad, înaintea expirării stagiului minim.

O distincţie aparte au primit din partea inspectorului general al Jandarmeriei Române, general maior dr. Mircea Olaru, opt jandarmi dislocaţi în cadrul misiunii internaţionale a NATO de asistenţă pentru securitate în Afganistan, aceştia fiind medaliaţi cu emblema de merit ‘În slujba păcii’ — clasa a II-a, pentru contribuţia adusă la îndeplinirea obiectivelor misiunii şi implicarea activă în demersurile demarate de Alianţa Nord-Atlantică în promovarea stabilităţii şi securităţii în teatrul de operaţii.

Plutonierul major Alexandru Petre Stan, subofiţer operativ în cadrul Grupei de Jandarmi Supraveghere şi Ordine Publică Răcari, Secţia Jandarmi Tărtăşeşti din I.J.J. Dâmboviţa, a fost alertat de strigătele de ajutor ale unei tinere aflată singură acasă într-un apartamentul vecin, în dimineaţa zilei de 27 februarie a.c., în jurul orei 5.00, în timp ce se afla în locuinţa sa, situată în oraşul Titu, judeţul Dâmboviţa.

Subofiţerul jandarm a anunţat telefonic Poliţia Oraşului Titu şi a intervenit prompt imobilizând un bărbat suspect care tocmai ieşise din apartamentul de unde se auzeau strigatele.

În urma verificărilor efectuate ulterior, s-a stabilit că individul este cunoscut cu antecedente penale, fiind prezentat Judecătoriei Răcari, cu propunere de arestare preventivă pentru infracţiunile de tentativă de viol şi violare de domiciliu.

Cei patru jandarmi înaintaţi în grad au dat şi ei dovadă de implicare.

Astfel, pe 9 februarie a.c., patru jandarmi — plutonier adjutant Nicolae Nedelcu, plutonier major Irinel-Alin Tudorică, plutonier Ionuţ Pâslan şi plutonier Valentin-Cristian Șotea, s-au deplasat de urgenţă să salveze doi copii de 6 şi, respectiv, 10 ani, căzuţi în apa îngheţată, în urma unei sesizări venite de la un cetăţean care a văzut doi copii căzuţi în apele îngheţate ale unui lac din apropriere şi au nevoie urgentă de ajutor pentru a fi salvaţi de la înec.

După ce au evaluat rapid situaţia, jandarmii au improvizat două sănii din scuturile de protecţie aflate în dotare, le-au asigurat cu frânghii şi au înaintat pe suprafaţa îngheţata a lacului, prin alunecare, până la locul unde se aflau cei doi copii minori care se agăţau cu disperare de sloiurile de gheaţă încercând să se ridice din apă. Jandarmii au reuşit să îi prindă de mână pe copii şi să îi ridice pe stratul fragil de gheaţă. Imediat după aceasta, copiii au fost aşezaţi pe scuturi, fiind traşi cu ajutorul frânghiilor la malul lacului şi salvaţi de la moarte. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata