Jucan (CNA): Intrarea în insolvenţă a TVR echivalează cu legalizarea cenzurii şi destructurarea

5

Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, a solicitat luni noilor membri ai Consiliului de Administraţie al TVR să respingă propunerea de intrare în insolvenţă a televiziunii publice, arătând că nu există un proiect clar legat de ceea ce ar urma să se întâmple după o astfel de acţiune.

„Solicit public noilor membri ai consiliului de administraţie al TVR să respingă propunerea de intrare în insolvenţă a televiziunii publice. În acelaşi registru, solicit membrilor să nu formuleze nicio propunere în ceea ce priveşte persoana lui Remus Borza, condamnat penal pentru fapte săvârşite în exercitarea profesiei de practician în insolvenţă. În caz contrar, membrii consiliului de administraţie se vor afla în situaţia ignorării unei hotărâri judecătoreşti, faptă pedepsită cu închisoare de la trei luni la trei ani, aşa cum prevede art. 287 lit ‘c’ din noul Cod penal”, a transmis Valentin-Alexandru Jucan, printr-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, conform noilor prevederi legale, în cazul TVR, Consiliul de Administraţie este cel care desemnează administratorul judiciar; „adică majoritatea politică desemnată recent de către Parlament„.

„Apropierea lui Remus Borza de fostul prim-ministru al României este de notorietate. În acelaşi mod se poate înţelege şi insistenţa preşedintelui Senatului ca TVR să intre în insolvenţă. La fel de cunoscută — dar ignorată — este şi condamnarea penală a lui Remus Borza la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea de infracţiuni privind conflictul de interese — 34 acte materiale, în exercitarea profesiei de practician în insolvenţă”, a susţinut Jucan, în opinia căruia, în urma acestei condamnări, Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă — UNPIR ar fi trebuit să suspende sau să elimine prezenţa lui Remus Borza din rândul practicienilor în insolvenţă.

El a adăugat că, în acest context, în calitate de membru al CNA, este obligat să sesizeze Parchetul General în legătură cu decizia UNPIR referitoare la Remus Borza.

Potrivit lui Jucan, intrarea în insolvenţă a televiziunii publice, „cu ajutorul iniţiativei legislative semnate de parlamentarii PSD şi ALDE”, cu sprijinul lui Remus Borza, „echivalează cu legalizarea cenzurii şi a destructurării TVR, inclusiv vinderea bucată cu bucată a patrimoniului televiziunii publice”.

Valentin Jucan consideră că se „doreşte cu orice preţ” intrarea televiziunii publice în insolvenţă, deşi nu există „un proiect clar” privind câte posturi de televiziune vor mai rămâne şi în ce formă, care este numărul de angajaţi care vor rămâne, în ce măsură patrimoniul televiziunii va fi afectat de plata datoriilor, care sunt garanţiile pentru protejarea libertăţii de exprimare şi a emisiei, ce se întâmplă cu studiourile teritoriale.

În opinia sa, în aceste condiţii, intrarea TVR în insolvenţă ar fi, din start, „un dezastru, pe bani publici”.

Aşadar, Televiziunea Română se îndreaptă nu doar spre faliment, ci şi spre dezmembrare, mulţumită actualei majorităţi politice din Parlament care s-a impus şi în Consiliul de Administraţie al televiziunii. (…) Într-un articol publicat recent, Remus Borza transmite, în mod fals, informaţia conform căreia ar exista un consens politic pentru ca el să fie propus administrator judiciar al TVR. Dincolo de faptul că este un neadevăr, această declaraţie are scopul unic de a constrânge membrii Consiliului de Administraţie al TVR, fiind, totodată, un avertisment pentru cei care ar îndrăzni să nu susţină insolvenţa, respectiv numirea lui ca administrator judiciar”, a mai spus Jucan.

Potrivit membrului CNA, în acest context, apare şi „miza” majorităţii din CA al TVR, respectiv numirea unui preşedinte-director general care să ceară şi să susţină intrarea în insolvenţă, după modificarea propusă de parlamentarii PSD şi ALDE privind Legea 41/1994 care reglementează funcţionarea televiziunii.

Remus Borza a vorbit, într-un interviu despre situaţia în care se găseşte TVR. El crede că insolvenţa este singura modalitate de salvare a postului şi spune că şi-ar dori să fie desemnat administrator judiciar, dacă se va deschide procedura de reorganizare.

„80% din veniturile TVR se duc pe salarii, este inadmisibil. După care evident că sunt cheltuielile cu staţiile, cu transmisiile şi rămân 1-2% ca să finanţezi formate de emisiuni noi. Nu ai cum să dezvolţi TVR şi nici nu ai cum să dai bani. Orice ban pe care l-ai da ar fi ajutor de stat şi ar fi discriminator în raport cu ceilalţi. (…) Aici trebuie aplicată o soluţie radicală, trebuie tăiat răul din rădăcină, nu aşa, pe bucăţi”, a spus Borza. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata