Judecătorii CSM cer Inspecției Judiciare să îl verifice chiar pe șeful instituției, Lucian Netejoru

23

Secția pentru judecători CSM a decis să sesizeze Inspecția Judiciară să îl verifice pe șeful instituției, Lucian Netejoru pentru că a semnat două rapoarte care arătau că un articol de presă care viza magistrați ICCJ, respectiv declarațiile lui Petre Lăzăroiu nu au afectat independența justiției.

Inspectorul judiciar care a efectuat verificările in privința unui articol de presă care conținea critici la adresa judecătorilor Inaltei Curți care l-au condamnat pe Liviu Dragnea a stabilit că nu a fost afectată independența justiției. Raportul întocmit a fost contrasemnat de Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare, potrivit unor surse din Consiliu.

În cadrul Secției pentru judecători a CSM, magistrații au constatat că, de fapt, articolul a afectat independența justiției: „Afirmaţiile din cuprinsul articolului publicat pe pagina web www.luju.ro sunt de natură să afecteze independenţa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au soluţionat cauzele menţionate în articol. (…) Articolul publicat pe pagina web www.luju.ro a afectat independenţa puterii judecătoreşti”, se arată în minuta Secției.

Judecătorii au decis, la aceeași ședință, sesizarea Inspecției Judiciare.

„De asemenea, Secţia pentru judecători a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru efectuarea de verificări cu privire la inspectorul judiciar care a întocmit raportul mai sus-menţionat şi cu privire la inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare, faţă de menţiunile inserate în raport şi faţă de aplicabilitatea instituţiei abţinerii”, se mai arată în minuta Secției pentru Judecători.

Aceeași decizie a fost luată și în cazul unui raport intocmit de Inspecția Judiciară după declarațiile fostului judecător CCR Petre Lăzăroiu.

Lăzăroiu a spus, în 3 iulie 2019, că în cazul lui Liviu Dragnea a fost vorba despre o condamnare politică, precizând că magistraţii Curții au amânat în mai multe rânduri decizia legată de conflictul dintre Parlament şi ÎCCJ din cauza presiunilor.

Pe 27 mai, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la închisoare de 3 ani şi 6 luni cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata