Județul Dolj se transformă în Sahara României

12

Întinsă pe 6% din suprafața județului Dolj, pe cel puțin 100.000 de hectare, zona supranumită „Sahara României” este imaginea perfectă pentru pericolele care ne pasc dacă continuăm să defrișăm la întâmplare.

Sudul României se modifică ușor în deșert. Suprafețe mari ar putea să devină în curând peisaje demne de Africa de Nord, atenționează specialiștii.
Doar în Dolj sunt peste 100.000 de hectare în curs de aridizare, zonă știută drept „Sahara Olteniei”, un triunghi, între Craiova, Calafat și Corabia. Specialiştii menționează că dunele înaintează în fiecare an cu o mie de hectare.

Cauza principală a acestui fenomen foarte rar de deșertificare este defrișarea perdelelor de păduri, care opreau efectele aridității. Dacă în 1970 pădurile acopereau 12% din suprafața județului Dolj, acum ele mai ocupă doar 7%, iar cifra este în scădere.
În urmă cu cinci ani, specialiștii de la Agenția Națională de Meteorologie (ANM) trăgeau un semnal de alarmă cu privire la un scenariu sumbru.
„Până la sfârșitul secolului, vom avea creșteri în jur de patru grade, în anotimpul de vară, și în jur de trei-patru grade, în anotimpul de iarnă. Creșterile vor fi mai mari în anotimpurile solstițiale decât în cele de tranziție, ne arată modelele. Și aceste creșteri de temperatură vor fi însoțite de diminuarea precipitațiilor în sezonul cald”, declara Roxana Bojariu, climatolog al ANM.

Temperaturile aflate în creștere, lipsa de soluții pentru fixarea solului nisipos și lipsa pădurilor care să mai tempereze clima au dus la formarea unui deșert în toată regula. Problema este una mai veche, dar fenomenul s-a accelerat în ultimii ani, din cauza defrișărilor.

Localnicii spun că acum pământul este complet neroditor. Nicio plantă nu își prinde rădăcinile în nisipul din „Sahara Olteniei”, așa că oamenii au renunțat să își mai investească banii în culturi sortite eșecului. Iar agricultorii care au rămas în zonă s-au reorientat spre culturile tropicale.

„Cultivăm fasole africană, cartofi dulci şi arahide în Sahara Olteniei. Terenul este nisipos la Dăbuleni şi nu vom reuşi niciodată să avem recolte bogate de porumb sau de grâu. Cum sistemul de irigaţii nu va mai fi pus la punct niciodată, trebuie să ne descurcăm fiecare cum putem. Înainte de Revoluţie, la noi în zonă se iriga totul. Acum, dacă o să mergeţi pe câmp, nu o să mai vedeţi nici urmă din acel sistem din perioada comunistă“, declară un agricultor.

La sfârșitul anului trecut, 400 de voluntari au plantat 5.000 de salcâmi pe terenul nisipos din Dolj, însă este nevoie de mult mai mult de atât, dacă vrem să salvăm zona de la transformarea într-un deșert în toată regula. Până când autoritățile vor lua măsuri pentru stoparea înaintării deșertului, în Dolj, acesta a început să ia forma unei fâşii late de aproape 30 de kilometri, care s-a întins pe terenuri unde erau livezi, vii şi culturi de cereale. Acum, doar la Dăbuleni se mai pot cultiva celebrii pepeni şi asta numai pentru că ei preferă terenurile nisipoase.

Specialiştii precizează că, în următorii 50 de ani, câmpurile fertile din sudul României ar putea fi complet acoperite de nisip.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata