Klaus Iohannis: Starea de urgență se va mai prelungi cu încă 30 de zile!

34

Președintele Klaus Iohannis a susținut luni, începând cu ora 12:00, la Palatul Cotroceni, o ședință de evaluare a măsurilor de gestionare a epidemiei COVID-19 cu premierul și cu membri ai Guvernului.

La ședință au luat parte premierul Ludovic Orban, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Se va prelungi starea de urgență!

„O primă concluzie ar fi că, în comparație cu alte țări, creșterea numărului de persoane afectate de epidemie nu a fost așa de mare cum am observat în Italia sau Spania. Noi, din timp, am luat măsuri foarte ferme.

Însă, trebuie să va avertizez foarte clar: Nu este momentul să ne relaxăm! Nu este momentul să nu mai respectăm indicațiile autorităților!

Dacă respectăm indicațiile, evităm contactul ş.a.m.d. este posibil să nu avem o creștere foarte mare. Nu suntem încă la vârful epidemiei. Trebuie să nu fim panicați și să respectăm indicațiile autorităților.

O veste bună! La început se știe că a fost puțin complicat de procurat materiale de protecție. Iată că avem deja primele rezultatele semnificative ale măsurilor luate de Guvern. Primim 2,5 milioane de măști pentru medici, aproximativ 5 milioane de măști pentru forțele de ordine și aproximativ 8 milioane de măști pentru populație.

Va fi nevoie de prelungirea stării de urgență. În cursul acestei săptămâni vom elabora textul decretului și la începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret pentru prelungirea stării de urgență cu încă o lună”, a mărturisit preşedintele Iohannis.

Ce a anunțat Iohannis în ceea ce privește rectificarea bugetară

„Am avut o discuție legată de felul în care România își arată solidaritatea și am decis ca România să trimită o echipă de medici și asistenți în Italia. Vor pleca cel târziu mâine în zona Milano. Vor fi cel puțin 11 medici şi asistente.  Am discutat pregătirea despre rectificarea bugetară. Lucrurile stau foarte serios. Avem o criză care nu este doar de sănătate publică, ci va afecta bugetul.
Va fi nevoie să se declare o creștere semnificativă a deficitului bugetar. Dar e nevoie de bani mai mulți pentru sănătate și asistență socială. Vom avea o situație complicată a bugetului
Dar e clar că aceasă complicație nu se rezolvă de la sine, și va trebui guvernul să facă o analiză majoră și să nu ne limităm la câteva schmbări. Va trebui o reevaluare a veniturilor în scădere și cheltuielilor în creștere. Va fi necesară reevaluarea tuturor cheltuielilor din banul public. Au fost câteva firme private care s-au implicat în susțienrea eforturilor, și îi felicit. Repet îndemnul de a respecta măsurile luate de autorități, respectați izolarea”, a mai declarat Iohannis.

Sursa: capital.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata