Korodi: Programul „Rabla” va exista şi în 2015 şi poate avea o structură diferită faţă de varianta actuală

Programul Național de Stimulare și Înnoire a Parcului Auto Național (Programul Rabla) va continua și în 2015 și ar putea avea o structură diferită față de ediția din acest an, a declarat, joi, într-o conferință de presă, Attila Korodi, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice.

‘Programul ‘Rabla’ va exista și în 2015. Va fi un program care poate va diferi de structura actuală. Am deschis un dialog în acest sens, în luna mai, cu Asociația Română a Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România /APIA/, care și-a exprimat punctul de vedere, de a fi creativi și de a veni până în toamnă cu un program care să poată să fie și mai bun’, a spus Korodi.

Ministrul Mediului a menționat, totodată, că are unele nemulțumiri în privința acordării eco-bonusurilor în cadrul programului ‘Rabla’, iar pentru ediția viitoare are în plan majorarea valorii acestora.

‘Am unele nemulțumiri în ceea ce privește acordarea eco-bonusului. În primele trei luni ale anului au fost acordate 586 de eco-bonusuri. Ne gândim serios să creștem valoarea eco-bonusurilor pentru ediția din anul viitor. Acum, nu vă pot spune care va fi valoarea și nici la cât ar trebui să se situeze aceasta, în viziunea mea. Vom comunica acest lucru la momentul oportun și pe cale instituțională’, a precizat Attila Korodi.

Persoanele fizice interesate să achiziționeze un autovehicul nou prin Programul ‘Rabla’ se pot înscrie, începând din 8 aprilie, la dealerii auto și, ulterior, își pot casa mașinile mai vechi de opt ani la oricare dintre centrele REMAT autorizate de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului.

Pentru ediția din acest an a Programului ‘Rabla’, lansat oficial cu două luni mai devreme decât în 2013, sunt alocate 20.000 de tichete valorice, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru persoane juridice și instituții publice.

Posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu opt ani își vor putea achiziționa, în 2014, o mașină nouă prin programul ‘Rabla’ pe baza unui tichet valoric în sumă de 6.500 de lei, care se va aloca electronic. Practic, este pentru prima dată când voucherele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, urmând să fie alocate electronic în sistemul informatic al AFM. De asemenea, se va utiliza un singur tichet electronic pentru achiziționarea unui autovehicul nou, la fel ca și anul trecut.

Pentru ediția din acest an, bugetul total este de 140 milioane de lei, iar persoanele fizice care doresc să beneficieze de un tichet electronic se pot adresa direct producătorilor/dealerilor validați în program.

În vederea stimulării achiziționării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se va oferi posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 de lei în următoarele situații: achiziționarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziționarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv achiziționarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Attila Korodiautoturisme vechiProgramul Rablarabla 2015
Comentarii (0)
Adaugă comentariu