La finalul anului vom atinge obiectivul de 3,5 miliarde de euro în facturi către Comisia Europeană, declară Eugen Teodorovici

14

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, duminică, 15 iunie, la un eveniment organizat de instituția pe care o conduce, că deși în primele cinci luni ale anului nivelul de absorbție a fost sub așteptări, la finalul anului obiectivul de 3,5 miliarde euro va fi atins.

„La final de an (…) vom atinge obiectivul pe care l-am spus, acela de peste 3,5 miliarde de euro în facturi către Comisia Europeană. (…) E adevărat, în primele cinci luni ale acestui an ceea ce noi am estimat a fost sub așteptările pe care le-am avut inițiale pentru că sunt multe facturi care nu ajung încă la noi din partea marilor companii de lucrări, în special la mediu și la transport”, a explicat Teodorovici.

El a arătat că în cursul acestei luni vor avea loc discuții cu toate companiile de construcții și cu cei care supervizează aceste lucrări pentru a vedea exact care sunt cauzele.

Teodorovici a enumerat și o parte din cauzele care au dus la această situație.

„În primul rând sunt companii care (…) au licitat cu prețuri foarte mici. Mai mici decât ar fi putut să fi făcut acele lucrări, motiv pentru care acum efectiv sunt blocate. Un alt motiv este că unele companii au dispărut și atunci am mers către subcontractori (…) să termine contractele, deci motive de acest fel. O să modificăm în primul rând legislația pe achiziții publice ca să nu mai permită astfel de situații, să nu se mai (…) conteste atât de des precum se întâmplă astăzi și multe astfel de situații pe care dorim să le evităm”, a declarat Teodorovici.

Referindu-se la fondurile europene alocate României în actualul cadru financiar, ministrul a afirmat că aceste sume vor fi cheltuite în proporție de 80% până la finalul anului 2015. Întrebat ce se întâmplă cu restul de 20%, Teodorovici a răspuns că este „un risc pe care România îl are pentru perioada 2009-2012 când lucrurile au stagnat efectiv”.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a participat, duminică, în parcul Kiseleff, la evenimentul „Și eu sunt cetățean european! Aceasta este România mea!” unde au fost premiați elevii câștigători la concursul de pictură, desen, grafică și fotografie cu aceeași temă.

Teodorovici a afirmat că ministerul pe care îl conduce va intensifica acțiunile de acest gen în perioada următoare, pentru a face cunoscute în rândul copiilor, dar și adulților, cât mai multe informații despre Uniunea Europeană.

„E un motiv pentru noi să intensificăm astfel de acțiuni în școli, licee, chiar și facultăți, pentru a cunoaște cât mai mult ceea ce înseamnă UE, care sunt avantajele de a fi membru, care sunt obligațiile noastre ca membru al UE și nu doar atât. E o campanie pe care o să o lansăm în următoarea perioadă intensiv în toată țara”, a adăugat ministrul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata