Laserul de la Magurele a atins cea mai mare putere din lume

16

Proiect cofinantat din fonduri europene cu 311 milioane de euro, laserul de la Magurele, a atins 10 Petawatts, care este cea mai mare putere din lume.

Guvernul Romaniei, a trensmis felicitari echipei de cercetari de la ELI-NP si i-a asigurat de intreaga sustinere a Guvernului, care a sprijinit realizarea acestui proiect complex, infrastructura pan-Europeana ELI (Extreme Light Infrastructure), una dintre cele mai importante facilitati de cercetare europene, nu doar pentru ca reprezinta o evolutie stiintifica semnificativa pe plan mondial in domaniu laserilor de mare putere, ci si pentru faptul ca se construieste cu resurse financiare alocate prin Programul Operational dedicat Dezvoltarii Regionale, la care se adauga si fonduri nationale.

”Avem toate motivele sa ne mandrim cu faptul ca oamenii de stiinta romani, alaturi de specialisti de talie internationala, au reusit construirea celui mai puternic laser din lume. Beneficiile implementarii proiectului Extreme Light Infrastructure sunt multiple. Specialistii au facut un pas urias in cautarea unor raspunsuri practice in domenii importante, precum inlocuirea tehnologiilor costisitoare in domeniul energiei sau cercetarea unor metode revolutionare in domeniu medical. Felicit echipa de cercetari de la ELI-NP si ii asigur de intreaga sustinere a Guvernului”, a afirmat Viorica Dancila.

In proiectul Sistemul laser de amre putere (HPLS) din cadrul Centrului Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics, in data de 7 martie a fost atinsa puterea de 10 Petewatts (PW), ”cea mai mare putere din lume”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata