Laura Codruţa Kovesi, decorată cu Ordinul Legiunii de Onoare

8

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Francois Saint-Paul, i-a conferit marţi, 7 iunie, procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, însemnele de cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare, prilej cu care a subliniat că Direcţia Naţională Anticorupţie se bucură de o mare popularitate şi că renumele său depăşeşte frontierele României, devenind un model de urmat la nivel european.

Ambasadorul a evidenţiat faptul că şefa DNA reprezintă un simbol al profesionalismului, al integrităţii şi al datoriei, el prezentând şi parcursul profesional şi nu numai al acesteia.

„Tânără sportivă talentată, aţi fost selecţionată în echipa naţională de junioare de baschet feminin a României, cu care aţi câştigat titlul de vicecampioană europeană în 1989. Această perioadă sportivă intensă nu v-a deturnat de la studiile dumneavoastră. (…) Aveaţi 33 de ani când preşedintele României, Traian Băsescu, v-a numit, în 2006, procuror general (…) Anul 2006, care precedă aderării efective a ţării dumneavoastră la Uniunea Europeană, reprezintă debutul unei extraordinare provocări! De fapt, aţi fost prima femeie care a ocupat postul de procuror general al României şi, totodată, cea mai tânără„, a spus Francois Saint-Paul.

El a afirmat că rezultatele DNA sunt cu adevărat impresionante, lucru confirmat şi de un raport al UE, care plasează acest Parchet printre primele cinci instituţii anticorupţie din Europa.

„Astăzi putem să apreciem lungul drum parcurs şi transformarea puternică şi durabilă a unui sistem care vă datorează multe, deoarece datorită dumneavoastră şi numeroşilor dumneavoastră colegi devotaţi cauzei, DNA se bucură de o mare popularitate. De altfel, renumele său depăşeşte astăzi frontierele ţării dumneavoastră, devenind un model de urmat la nivel european”, a spus ambasadorul.

El a arătat că această distincţie a fost oferită pentru devotamentul în lupta împotriva corupţiei, pentru simţul datoriei cetăţeneşti îndeplinite pentru a contribui la construcţia societăţii române, dar şi pentru „extraordinarul curaj” în această luptă.

„Da, graţie determinării dumneavoastră neclintite, imaginea justiţiei în România se schimbă de la o zi la alta. Doresc să vă asigur stimată doamnă, de întreaga susţinere pe care Franţa o acordă dintotdeauna misiunii dumneavoastră, fie că este vorba de punerea la dispoziţie a experţilor pentru a ajuta la crearea unei agenţii destinate recuperării eficiente a prejudiciilor cauzate statului, în valoare de 431 de milioane de euro, fie că este vorba despre formarea procurorilor în Franţa în domeniul luptei anticorupţie sau al investigaţiilor financiare„, a mai susţinut Francois Saint-Paul.

Franţa a mai decorat-o pe Kovesi, în 18 mai 2011, cu Ordinul Naţional al Meritului, în grad de ofiţer. Republica Franceză decernează aceste două prestigioase decoraţii celor care o servesc, precum şi personalităţilor străine pentru realizările lor în serviciul binelui comun care trebuie date ca exemplu.

*** Kovesi la primirea Ordinului Legiunii de Onoare: Nu este o zi pentru mine, ci o zi a DNA

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a dedicat, marţi seară, distincţia oferită de Republica Franceză, familiei sale şi tuturor colegilor, precizând că este ‘o zi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie’.

„Cred că nu este o zi pentru mine sau pentru procurorul şef al DNA, cred că este o zi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, este o zi a noastră, a tuturor, a celor care lucrăm în fiecare zi în DNA. Cred că această medalie este a tuturor colegilor. (…) Sunt foarte emoţionată (…). Doresc să dedic această distincţie familiei mele care întotdeauna m-a susţinut şi la bine, dar mai ales la greu, şi tuturor colegilor care aţi fost alături de mine şi sunteţi alături de mine”, a afirmat Kovesi, cu lacrimi în ochi, la ceremonia desfăşurată la Ambasada Franţei şi la care au participat părinţii, fratele şi cumnata acesteia, dar şi colegii din DNA.

În debutul discursului, Kovesi s-a adresat în limba franceză, subliniind că este o mare onoare să primească însemnele de cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare.

„Mulţumesc Franţei pentru onoarea de a-mi acorda această medalie şi pentru sprijinul oferit în consolidarea DNA ca instituţie activă şi eficace. (…) Această înaltă distincţie îmi este oferită de o ţară ce practică de secole democraţia şi statul de drept în acelaşi timp cu justiţia, ce este fundament pentru acestea două. Franţa a fost şi este mereu pentru mine un partener fidel în dezvoltarea justiţiei independente şi imparţiale dar şi în consolidarea instituţiilor judiciare fiabile”, a afirmat ea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata